"O nebunie", astfel descriu Ioana Mucenic si Dana Popa, doua tinere de 25, respectiv 26 de ani, ideea de a deschide o afacere in 2006, cand erau studente in anul patru de facultate. Daca entuziasmul si experienta in marketing, domeniul in care au pornit business-ul si in care le merge bine, nu le-a lipsit, recunosc ca au si un minus: cunostintele de management.
Ioana Mucenic si Dana Popa s-au cunoscut in 2005 cand lucrau la Funky Business, agentia de marketing experiential deschisa in 2001 de Saatchi&Saatchi, unul dintre cele mai importante grupuri de comunicare de pe piata locala. Desi au colaborat doar doua luni la Funky Business, ulterior s-au reintalnit in agentia Interactive Brand tot pentru cateva luni.

Pentru ca se intelegeau bine si simteau ca pot sa puna pe picioare propria afacere, in februarie 2006, cu doar cateva luni inainte de licenta fiecareia, au hotarat sa infiinteze Pastel Age, o agentie de marketing experiential, adica un tip de comunicare care pune accentul pe emotia creata de produs unei persoane.

"A fost mare nebunie pentru ca nu stiam exact ce presupune. Noi cunosteam marketing, partea de management nu o stiam absolut deloc si nici nu ne-a trecut prin cap ca va fi atat de complicat si prima noastra grija a fost ce culoare avem si cum sa ne numim. Eram inconstiente si curajoase. Am plecat cu o investitie pentru stambile si tipizate, am avut capitalul social minim, am insistat sa facem firma in perioada studentiei pentru ca aveam reducere si cred ca investitia a fost de 10 milioane de lei vechi", povesteste pentru Wall-Street Ioana Mucenic, managing partner al grupului Pastel.

Astfel, de la o agentie in 2006, cele doua fete au deschis inca doua firme: Pastel Graphics, divizia de grafica lansata in 2008, si Pastel Sports, companie de comunicare sportiva infiintata anul acesta, in acest moment grupul avand 15 angajati.

In 2008, Pastel Age si Graphics au avut o cifra de afaceri de aproximativ 415.000 de euro si un profit in jurul a 37.000 de euro, in timp ce in primul semestru al acestui an grupul a avut afaceri de 130.000 de euro, pentru tot anul cele doua partenere estimand un business de 450.000 de euro.

Intreaga poveste o gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.