Denominarea n-a avut darul sa schimbe atmosfera la Bursa. Linistea a dominat categoric prima sedinta de tranzactionare in leul nou. Brokerii nu sunt surprinsi de aceasta situatie.

"Era de asteptat o lichiditate la fel de mica ca cea inregistrata in perioada de dinainte de denominare", declara Adi Lucsan, broker la societatea Intercapital Invest. El sustine ca investitorilor "nu le-a fost greu sa faca o corelare intre pretul nou si cel vechi, fiind exprimat cu patru zecimale. Poate daca erau doua zecimale, era mai dificil". "Softul Bursei a facut fata trecerii la leul greu, astfel ca nu au fost probleme de ordin tehnic", declara Vlad Neacsu, broker la societatea Estinvest.

S-au transferat volume mici de actiuni in sedinta de ieri. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de doar 7,1 milioane de lei. Indicii BET si BET-C au avut variatii pozitive usoare, de 0,7%, in timp ce BET-FI a scazut cu 0,4%. "Lumea tatoneaza piata", declara presedintele societatii de brokeraj Broker, Petru Prunea, adaugand ca atmosfera in ringul bursier este aceeasi. El considera insa ca "denominarea va incuraja tranzactiile viitoare, din cauza efectului psihologic al preturilor mici".

Deocamdata, "este prea devreme sa vorbim despre efectele denominarii, deoarece preturile actiunilor sunt aceleasi, nerotunjite", opineaza un alt broker. "Practic, suntem in aceeasi situatie, dat fiind ca aspectele care au influentat pana acum piata continua sa se faca resimtite". Brokerul spune ca "investitorii incearca, in prezent, sa se obisnuiasca cu ideea unui TVA mai mare cu trei procente fata de cel initial, de 19%, cu integrarea Romaniei in UE in 2008 si nu in 2007, dupa cum se vorbeste tot mai des, si, nu in ultimul rand, cu o inflatie mai mare decat cea prevazuta initial, care, cu certitudine, modifica toate socotelile". La toate acestea, se adauga si "tranzactionarea acelorasi actiuni", afirma brokerul.

Cea mai spectaculoasa evolutie a avut-o, in sedinta de ieri, Petrom, spune Vlad Neacsu. Titlurile SNP au fost cele mai cautate in piata, consecinta fiind cresterea pretului actiunilor cu 2,2%, 0.4030 lei/actiune. Un alt broker explica interesul investitorilor fata de Petrom prin cresterea pretului benzinei in viitor, ceea ce va aduce companiei un profit foarte mare.

SIF-urile au avut o evolutie negativa. Intermediarii spun ca lipsa informatiilor noi privind ridicarea pragului de detinere la 1%. Banca Transilvania a avut o pozitie consolidata in piata, afirma Vlad Neacsu. Pretul unui titlu TLV a crescut cu 0,6%, pana la 0.7750 lei/actiune. Brokerul de la Estinvest se asteapta ca "pe parcursul acestei saptamani, lichiditatea, in piata, sa creasca". "Probabil ca se vor inregistra si aprecieri ale actiunilor, insa selective, nu generalizate", spune Neacsu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.