Taranul autohton mai are nevoie de o jumatate de secol pentru a-l ajunge din urma pe fermierul din Uniunea Europeana, in ciuda numeroaselor programe de finantare - internationale sau nationale - care ii sunt destinate.

Pana sa devina fermier european, taranul roman trebuie sa invete cum sa cheltuieasca banii primiti ca ajutor de la UE. "Dupa studiile noastre, ca sa avem un taran european ne mai trebuie 50 de ani. Taranul roman nu va face nimic, nu va deveni mai competitiv decat daca vede ca vecinul lui ia mai multi bani decat el", a declarat profesorul Mihai Berca la seminarul "Agricultura romaneasca la ora integrarii europene" organizat de ziarul Gandul si federatia Agrostar.

"Nu banii reprezinta o problema in Romania, ci capacitatea de a manageria acesti bani. As indrazni sa cred ca nu folosim bine banii Uniunii Europene", a atras atentia profesorul Mihai Berca.

FINANTARE

In 2000-2007, Romania are la dispozitie finantari internationale de 3,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea spatiului rural, insa doar o mica parte a acestei sume a fost folosita, sustine Mihai Dumitru. Taranul, agentul economic din industria alimentara si chiar administratiile locale nu stiu ce si cum sa faca sa acceseze aceste fonduri. La ora actuala dezvoltarea rurala in Romania este franata de lipsa de pregatire a copiilor de la sate, a atras atentia Mihai Dumitru, reprezentant al Delegatiei Comisiei Europene. Scoli putine, slab echipate, pe care profesorii le ocolesc. Iar abandonul scolar foarte ridicat face ca tinerii sa fie mai slab pregatiti decat parintii lor. Ori ei sunt cei care trebuie sa-si insuseasca si sa puna in practica regulile Politicii Agricole Comune.

FERME

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, va solicita sprijinul Austriei pentru majorarea aportului Uniunii Europene pentru sustinerea dezvoltarii fermelor de semi-subzistenta din Romania, in cadrul unei intalniri pe care o va avea saptamana viitoare la Viena cu oficiali din aceasta tara. Flutur a spus ca va solicita sprijinul austriac in ceea ce priveste majorarea de la 50% la 60% a aportului Uniunii Europene pentru sprijinirea dezvoltarii fermelor de semi-subzistenta din Romania. Ministrul Agriculturii va avea azi si marti, la Viena, discutii cu omologul sau austriac, Josef Proell, precum si cu parlamentari austrieci privind noile orientari din politica agricola comuna si totodata, va solicita, silvicultorilor expertiza austriaca in domeniu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.