Ieri, la Parchetul instantei supreme, omul de afaceri Ovidiu Tender a venit in jurul orei 10.00, impreuna cu avocatii sai, pentru a fi audiat in legatura cu dosarul RAFO Onesti. Ultima intalnire a acestuia cu organele de ancheta a avut loc pe data de 25 mai, cand i-au fost aduse la cunostinta concluziile raportului realizat de inspectorii fiscali la firmele care ar fi avut legatura cu RAFO Onesti. Atunci, la iesirea din sediul Parchetului, Tender, care este cercetat in legatura cu infractiuni economice, a declarat ca procesul-verbal realizat de organele fiscale nu este propriu-zis o expertiza, ci reprezinta un punct de vedere al inspectorilor fiscali.

Din documentul intocmit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) rezulta ca administratorii VGB Impex SRL au prejudiciat bugetul de stat cu 1.356,5 miliarde lei, prin neplata impozitului pe profit - 806,2 miliarde lei si prin TVA nelegal dedusa - 550,3 miliarde lei. Administratorii VGB Impex au fost arestati preventiv, ca si omul de afaceri Cornel Iacobov si fostul director al rafinariei, Toader Gaurean.

Ovidiu Tender a mai fost audiat in acest caz in 21 februarie, timp de aproximativ doua ore, cand - potrivit declaratiilor facute presei de avocata sa, la finalul intalnirii - a dat declaratii si i-au fost prezentate acuzatiile ce-i sunt aduse in acest dosar. Dupa prezentarea acuzatiilor si audiere, Tender urma sa administreze probe in apararea sa. El a fost citat pentru a se prezenta in fata judecatorilor la sfarsitul lunii mai, dar intalnirea nu a avut loc din cauza faptului ca afaceristul a fost internat la Sectia de Cardiologie a Spitalului Elias din Bucuresti.

Procurorii cerceteaza 21 de persoane intr-un dosar din anul 2003, pentru spalare de bani, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Ancheta in cazul RAFO - care vizeaza circuitele financiare intre cele doua rafinarii si mai multe firme - a inceput in 2004, prin solicitarea si ridicarea de documente, identificarea firmelor, persoanelor si relatiilor comerciale in cauza. Cercetarile vizeaza stabilirea relatiilor comerciale ale RAFO cu grupul de firme VGB si Dany Group, modalitatile de plata, precum si cazurile de restituire a unor sume cuprinse intre 3 miliarde si 88 de miliarde de lei de la VGB Oil catre persoane fizice cu motivatia "restituire creditare firma".

Anchetatorii vor mai urmari modalitatile in care acciza evidentiata si taxa de drum rezultata in urma procesarii nu au fost virate bugetului de stat, prejudiciul momentan stabilit fiind de aproximativ 3.000 miliarde de lei. De asemenea, se va urmari evidentierea in actele contabile ale firmelor care au achizitionat combustibil de la RAFO si Carom a operatiunilor comerciale efectuate. Pana la inchidrea editiei, procurorii continuau sa-l audieze pe Ovidiu Tender.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.