Investitiile straine in Romania au crescut in prima parte a acestui an. Banii au reprezentat mai ales majorari de capital.

Capitalul social subscris la firmele cu capital strain a crescut, in primele cinci luni ale acestui an, cu circa 4%, pina la 639,1 milioane de euro, fata de 616,3 milioane de euro cit a fost in perioada similara a anului trecut, reiese din datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Potrivit ONRC, in luna mai, valoarea capitalului social subscris la firmele cu capital strain este de 250,7 milioane de euro, cu peste 65% mai mare decit cea inregistrata anul trecut, cind a fost raportat un nivel de 86,9 milioane de euro.

Infuzie masiva in energie

In mai, cea mai mare parte a investitiilor a fost reprezentata de majorari de capital, in conditiile in care capitalul social subscris pentru firmele noi a fost de 12,8 milioane de euro. Datele ONRC arata ca majorarile de capital operate in aceasta luna au fost de 251,9 de milioane de euro, iar valoarea radierilor si cesiunilor de capital social s-a ridicat la peste 14 milioane de euro.

Cea mai mare valoare a capitalului social subscris, respectiv 65,1 milioane de euro, a fost realizata, in perioada analizata, de catre societatea comerciala de distributie si furnizare a energiei electrice Electrica Banat, care are ca actionar majoritar compania Enel din Italia. Totodata, Philip Morris Romania, cu actionar majoritar din Olanda, a primit o infuzie de capital de 57,5 de milioane de euro, in timp ce capitalul societatii comerciale de distributie si furnizare a energiei electrice Electrica Dobrogea a fost majorat cu peste 47,7 milioane de dolari.

Alte societati care si-au majorat capitalul social in luna mai sint Saint Gobain Glass - investitor majoritar francez, cu 10 milioane de euro, HVB Banca pentru Locuinte - investitor majoritar din Germania, cu 6,1 milioane de euro, si CPL Concordia Filiala Cluj - investitor majoritar din Italia, cu peste 6 milioane de euro. In ceea ce priveste societatile nou infiintate, in luna mai numarul acestora a fost de 887, cele mai multe fiind inmatriculate de investitorii italieni - 205, cu un capital social subscris de peste 330.000 de euro.

Tinta mai modesta decit anul trecut

Oficiul calculeaza investitiile straine dupa valoarea capitalului social subscris la firmele cu participare straina. Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a anuntat ca isi propune pentru acest an atragerea unui volum de investitii straine directe in valoare de 3,2-3,8 miliarde de euro. Anul trecut, investitiile straine directe au fost de 4,1 miliarde de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.