Azi incepe cariera leului "in noua prezentare", fara 4 zerouri. In a doua jumatate a zilei bancomatele majoritatii bancilor isi vor relua functionarea, iar unele dintre ele vor distribui chiar noua moneda. O veche lege economica spune ca leul vechi va opune "rezistenta" la casierii si in magazine.

De astazi, vor circula si bancnota de 10.000 de lei vechi (ROL) si cea de 1 leu nou (RON), ambele avand aceeasi valoare. Pastrand proportiile, acelasi lucru se va intampla cu multiplii acestora si submultiplii lor. Potrivit legii, bancontele noi vor circula in paralel cu cele vechi in urmatoarele 16 luni, pana la 31 decembrie 2006, cand procesul de denominare va fi complet. Schimbarea bancnotelor noi cu cele vechi se va face pana la completa scoatere din circulatie a acestora. Tot incepand de azi Banca Nationala nu va mai pune in circulatie bancnote de tip vechi.

CUPIURI

Structura cupiurilor este formata din sase tipuri de bancnote, cea de 1 leu si cinci multipli, precum si din patru monede. Bancnotele in lei noi vor exprima valori de 5 lei (egala cu 50.000 lei vechi), 10 lei (100.000 lei vechi), 50 lei (500.000 lei vechi), 100 lei (1.000.000 lei vechi) si 500 de lei (5.000.000 lei). Aspectul noilor bancnote va fi foarte asemanator cu cel al celor vechi, echivalente, astfel incat utilizarea lor sa fie usurata. Divizorii leului nou vor fi un ban nou (100 lei vechi), cinci bani (500 lei vechi), 10 bani (1.000 de lei vechi) si 50 de bani (5.000 lei vechi), sub forma de monede.

STARTUL

Leii noi vor intra pe piata mai intai prin intermediul bancomatelor, avand in vedere ca abia luni bancile vor lucra cu numerar cu publicul. Primele bancomate alimentate cu lei noi vor fi cele din marile orase. In orasele mai mici sau in comune ele vor ramane, probabil, pe lei vechi cateva luni bune de acum incolo.

Cele mai multe bancnote noi puse in circulatie sunt cele de 10 si 50 de lei. Bancile comerciale vor oferi la bancomate si bancnote de 100 si 500 de lei, dar intr-o proportie mai mica, cel putin in primele zile de dupa denominare, potrivit specialistilor. Bancomatele vor intra in functiune pe rand, astfel ca, in primele zile ale lunii iulie, este de asteptat ca aproximativ trei sferturi din bancomate vor distribui numai bancnotele vechi.

Se estimeaza ca BNR va arunca pe piata numai 2,2 miliarde de lei noi, adica circa un sfert din necesarul de numerar. Pana la finele anului, ponderea monedei noi va creste la 60%.

GREUL ABIA URMEAZA

Primele bancnote urmau sa fie puse in circulatie la miezul noptii trecute, de la un bancomat din sediul BRD, prin presedintele tarii, prim-ministrul si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, in incercarea de a da evenimentului alura unei sarbatori. E drept, dincolo de aspectele tehnice care insotesc procesul, introducerea leului nou nu ar fi fost posibila fara succesul reducerii inflatiei din ultimii ani.

Greul abia urmeaza atat pentru banci, care sunt nevoite sa-si adapteze cele dintai modul de lucru si programele informatice, dar si pentru comercianti, supermarket-uri si pentru toti contabilii. Procesul este dificil si mai ales scump.

COSTURI

Specialistii apreciaza ca adaptarea unui singur bancomat care sa elibereze bani noi va costa aproape 1.000 de euro, iar pentru o banca mare costul intregului proces se apropie de 2 milioane de euro.

Denominarea este scumpa chiar si pentru firmele mici, ale caror costuri relativ mai reduse trebuie corelate cu resursele financiare mai mici. Firmele au ragaz cinci zile lucratoare ca sa-si adapteze aparatele de marcat electronice fiscale, iar pana atunci agentii economici vor fi obligati sa inscrie tranzactiile efectuate in registre speciale, in caz contrar fiind amendati cu 50-100 milioane de lei. Curios este ca adaptarea aparatelor de marcat nu este cu mult mai ieftina decat cea a bancomatelor.

ELOGIUL MARUNTISULUI

Pe vremea cand lira sterlina de aur valora, oficial, chiar greutatea ei in aur, s-a descoperit legea dupa care banul vechi scoate de pe piata banul nou. Fiind de aur, moneda ispitea si isi pierdea din greutate cu fiecare stapan. Cand se facea o noua emisiune de moneda, de indata ce punea mana pe o lira noua englezul o punea la pastrare pentru ca era mai valoroasa decat una veche.

La fel, unii vor fi tentati sa pastreze cat pot leii noi, daca vor vedea ca primesc restul in lei vechi sau mai rau: nu numai in lei vechi. De obisnuit ne vom obisnui cu totii, mai greu sau mai usor, cu raportul leu vechi/leu nou = 10.000, dar ne va mai fi dificil, paradoxal, tocmai folosirea in paralel a ambelor tipuri de cupiuri. Un rest sau pretul unei paini de 5.500 de lei vechi inseamna 55 de bani noi. Si micile cumparaturi sunt foarte numeroase, tocmai pentru ca romanii nu au multi bani. Mai ales negustorii mai mici se tem ca nu vor avea suficiente monezi noi.

NOAPTEA LEULUI GREU

Presedintele Traian Basescu, prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, au fost inclusi in programul de lansare a leului greu. Acestia trebuia sa extraga in noaptea de joi spre vineri, la ora 00:00, primele bancnote noi ale leului greu dintr-un bancomat BRD situat in sediul central al bancii din Piata Victoriei. Evenimentul "Noaptea Leului greu" a putut fi urmarit in direct la televizor. La momentul lansarii oficiale a leului greu au fost invitati ministri, demnitari, reprezentanti ai administratiei de stat si ai mediului de afaceri. La ora 00:30, "echipa" demnitarilor era programata sa se mute la sediul Alpha Bank din Dorobanti, pentru o alta extragere de lei noi.

LA SUPERMARKET!

BNR a promis inlocuirea si retragerea rapida a monedelor vechi, ba chiar si a bancnotelor cu valoare mica, de 10.000 si 50.000 de lei. Oricat va fi de rapid demersul BNR, punerea in circulatie a noilor monede urmeaza un traseu care nu trece pe la bancomate. Supermarket-urile vor avea un rol important, pentru ca isi vor permite costurile adaptarii. Pretul unei masini de procesat monede este de 600-1.600 de euro, iar importatorii de echipamente pentru procesarea numerarului estimeaza pentru acest an vanzari de 700.000 de euro ale marfurilor lor. Supermarket-urile vor fi mai aglomerate pana cand vor fi destui lei noi pe piata.

Demnitarii, sariti la rotunjirea in sus
Senatorii au votat ieri OUG 47/2005, eliminand demnitarii din categoriile sociale care vor beneficia de "rotunjirea in sus" a salariilor, dupa intrarea pe piata a leului greu.

Ei au modificat astfel textul ordonantei de urgenta ce reglementeaza calculul salariilor, pensiilor si al altor asigurari sociale in perspectiva denominarii monedei nationale. Astfel, textul votat de Senat stabileste ca salariile de baza, pensiile, indiferent de sursa de finantare si indemnizatiile de somaj, "vor fi intregite la un leu in favoarea persoanei care beneficiaza de dreptul respectiv", masura de care demnitarii nu vor beneficia.

PROIECT

In varianta Guvernului erau prevazute, pe langa salariile de baza, pensiile si indemnizatiile de somaj, si soldele de grad si de functie, salariul pentru functia indeplinita si salariul pentru gradul profesional al politistilor, indemnizatiile lunare acordate pentru remunerarea functiilor de demnitate publica, a magistratilor si a altor categorii de personal pevazute de lege. Reglementarile propuse de ordonanta de urgenta au in vedere asigurarea cadrului legal pentru calculul veniturilor din salarii si al acelora asimilate salariilor, al pensiilor si al altor drepturi de asigurari sociale, al indemnizatiilor de somaj, al ajutoarelor si al prestatiilor sociale, in contextul denominarii monedei nationale, care se realizeaza incepand de astazi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.