Pentru a-si recupera mai repede creantele fiscale, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a introdus in Codul de procedura fiscala o prevedere prin care Fiscul va recupera datoriile bugetare ale firmelor de la actionarii acestora.

Companiile care controleaza direct sau indirect o firma cu datorii catre bugetul de stat vor raspunde in solidar cu aceasta in privinta datoriilor catre bugetul general consolidat, in anumite conditii, informeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Astfel, in scopul recuperarii sumelor datorate bugetului general consolidat si neachitate de catre un debitor declarat insolvabil sau insolvent, a fost reglementata raspunderea solidara cu acesta a persoanelor juridice care, direct sau indirect, controleaza, sint controlate sau se afla sub control comun cu firma respectiva.

Potrivit ANAF, in sensul noii reglementari, prin control se intelege majoritatea drepturilor de vot fie in adunarea generala a asociatilor unei societati comerciale ori a unei asociatii sau fundatii, fie in consiliul de administratie al unei societati comerciale ori consiliul director al unei asociatii sau fundatii. De asemenea, controlul indirect este explicat prin activitatea prin care o persoana exercita controlul, prin-tr-una sau mai multe persoane.

Raspundere pentru datoriile partenerului de afaceri

Firmele care au legaturi cu debitorul vor fi obligate sa raspunda pentru datoriile acestuia daca desfasoara aceeasi activitate sau activitati, utilizeaza cu orice titlu active corporale de la debitor, iar valoarea contabila a acestor active reprezinta cel putin jumatate din valoarea contabila neta a tuturor activelor corporale ale utilizatorului, au raporturi comerciale contractuale cu clientii si/sau furnizorii care, in proportie de cel putin jumatate, au avut sau au raporturi contractuale cu debitorul sau au raporturi de munca sau civile de prestari servicii cu cel putin jumatate dintre angajatii sau prestatorii de servicii ai debitorului.

Stabilirea raspunderii unor astfel de persoane in solidar cu debitorul insolvabil sau insolvent se va face pe cale administrativa, prin decizie emisa de organul fiscal competent.

Prevederea a fost introdusa in Codul de procedura fiscala, adoptat in plenul Camerei Deputatilor la finele acestei luni, pentru a imbunatati activitatea de administrare a creantelor fiscale. Modificarile la Codul de procedura fiscala vor intra in vigoare la zece zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.