ANEIR acuza Ministerul Agriculturii ca a realocat acesti bani "in scopuri electorale"

In vreme ce exportatorii romani se plang ca nu sunt suficient sustinuti de catre stat pentru vanzarea, peste granite, a produselor proprii, sute de miliarde de lei destinate sustinerii exporturilor zac neconsumate la diverse institutii ale statului. Astfel, desi Ministerul Agriculturii a alocat, la inceputul acestui an, nu mai putin de 435 de miliarde de lei pentru acordarea de prime de export, nici 0,5 la suta din aceasta suma nu a fost cheltuita, banii fiind ulterior realocati pentru "milionul la hectar" si pentru prime destinate productiei marfa. "Cred ca este vorba de faptul ca, pe piata externa, nisele de export sunt deja formate, iar patrunderea pe alte nise este destul de dificila pentru producatorii romani", ne-au declarat surse din Ministerul Agriculturii. In schimb, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Nicolae Istudor, are o alta explicatie pentru necheltuirea acestor fonduri. "Orice sustinere se face in baza unei strategii bine conturate, in baza careia se demonstreaza ca sectorul respectiv este competitiv la export. Nu imi aduc aminte sa fi primit astfel de solicitari, cu exceptia unor prime aprobate pentru exportul de vin (export de 8.080 hl de vin - n.n.) Noi nu sprijinim ineficienta", a subliniat Istudor. In replica, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, considera ca reprezentantii Ministerului Agriculturii nu au dat dovada de solicitudine pentru a-i sprijini pe agentii economici din agricultura sa acceseze aceste fonduri.

"Nu a existat interes din partea reprezentantilor Ministerului Agriculturii in cheltuirea acestor fonduri pentru scopul pentru care au fost alocati initial. Consider ca, de fapt, s-a urmarit ca acesti bani sa fie redistribuiti, cu scop electoral, in sustinerea micilor prducatori", a mai spus Ionescu. Totusi, unele dintre patronatele de profil au incercat sa acceseze acesti bani. "Am purtat negocieri cu reprezentantii Ministerului Agriculturii. Noi am solicitat acordarea unei prime de export in echivalentul a 300 euro pe tona de carne de pasare, insa reprezentantii ministerului nu ne-au putut oferi decat 100 de euro pe tona. Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCRP) a refuzat aceasta suma, avand in vedere ca producatorii de carne de pasare din Uniunea Europeana primesc pentru export prime de 450 de euro pe tona.

Asa ca am cazut de comun acord ca bugetul alocat in acest sens de Ministerul Agriculturii nu este suficient", ne-a declarat Ilie Van, presedintele UCPR. Cu toate acestea, Mihai Ionescu sustine ca din totalul de 4.000 de miliarde de lei alocate in acest an pentru sustinerea exporturilor de produse romanesti si pentru cresterea competitivitatii produselor autohtone au ramas neutilizati doar 15 la suta. "Cele mai multe fonduri au fost la Eximbank - 2.970 miliarde de lei, destinati, printre altele, acordarii de bonificatii de dobanda la creditele de export, dar si pentru acordarea de garantii si emiterea de polite de asigurare pentru livrarea de marfuri la export.

Aceste sume au fost cheltuite integral", a spus Ionescu. In schimb, sumele prevazute in acest an la Departamentul de Comert Exterior nu au fost utilizate integral. "Din cele 200 de miliarde de lei destinati sprijinirii participarii firmelor romanesti la targuri si expozitii internationale nu s-au cheltuit decat jumatate". Ionescu ne-a precizat, de asemenea, ca doar 7 la suta din cele 100 de miliarde de lei alocati de Agentia pentru IMM-uri pentru sprijinirea exporturilor IMM-urilor au fost cheltuiti. "Vinovati de neutilizarea integrala a acestor bani se fac atat agentii economici, care nu se documenteaza suficient, dar si autoritatile - care nu promoveaza suficient aceste programe de finantare".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.