Bechtel ne-a mai lasat o data fara cuvinte. Cum a reusit asta? Simplu: lasand o ordonanta guvernamentala fara un cuvant. Iata cateva indicii despre cuvant: orizontal, incepe cu f, din 9. Din 9 litere si cam tot atatea zerouri. Adica „finantare“.

Stimate popor capitalist - ca pana la urma, asta ati votat -, supunem gandirii voastre de oameni de afaceri un contract. Ganditi-l de parca ar fi al vostru. De fapt, si este. Este contractul cu Bechtel. Pentru ca intentionam sa-i administram, in viitor, un tuseu mai profund, azi aruncam doar o privire asupra felului in care a fost circulat portofelul.

Deci, stimabililor: sunteti guvernul roman si vreti sa faceti cadou poporului o (a doua) autostrada. |n acest scop, decideti sa promovati un parteneriat cu o firma privata. Ideea de parteneriat public-privat inseamna ca fiecare dintre parteneri pune ceva la afacere. |n cazul Bechtel, statul se casatoreste fara licitatie cu alesul inimii. De ce fara licitatie? Pai, asta se obisnuieste atunci cand partenerul vine cu o oferta care sa scuteasca statul de un efort. De exemplu, de cel financiar. Zis si facut.

Iata cum suna titlul Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG 120/2003) depusa pe pupitrele parlamentarilor pentru a o transforma in Lege: "lege pentru aprobarea demararii de catre Compania Nationala de Drumuri etc. (CNADN) a procedurii de negociere dintr-o singura sursa cu firma Bechtel International in vederea incheierii contractului de proiectare, construire si finantare a autostrazii Brasov-Cluj-Bors" (1).

Care sunt atuurile in favoarea deciziei? Sunt prezente in expunerea de motive: "experienta Bechtel… in Republica Croatia unde aceasta si-a mobilizat resursele tehnice si financiare… Bechtel a raspuns interesului Guvernului si a supus acestuia o propunere avand drept obiect conlucrarea in vederea construirii de autostrazi in Romania si asigurarea finantarii necesare".

Dupa ce acest promitator proiect a fost votat de papagalii care va reprezentau, Guvernul Nastase a produs urmatoarea Hotarare (18 dec. 2003): "Hotarare privind mandatarea CNADN sa semneze Contractul de proiectare si construire a autostrazii" etc. {i acum venim iute si va intrebam, capitalisti de doi lei ce sunteti: e vreo diferenta intre ce a fost mandatat Guvernul, prin lege, sa faca si ceea ce a facut?

Mai cititi o data, nu cumva s-a pierdut un cuvintel din lege pe drumul pana la Hotarare? Pai, a disparut cuvintelul "finantare". Care se regaseste, triumfal, in gaura din buzunarele noastre: "Se aproba contractarea de catre Ministerul Transporturilor etc. a unor credite externe in valoare totala de 2.885.000 mii euro destinate autostrazii Brasov-Cluj-Bors" (2). {i acum revenim si va intrebam: ce-ati facut, bre, cu finantarea votata? Cu ce ziceti v-a vrajit Bechtel?


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.