Romania indeplineste numai partial conditiile si angajamentele asumate in cadrul negocierilor de aderare in domeniul agricol, este concluzia unui raport preliminar al Comisiei Europene, pe care se va baza raportul final care urmeaza a fi prezentat in noiembrie Parlamentului European. Un alt avertisment dat de documentul redactat de expertii UE este ca, daca la nivelul adoptarii legislatiei europene Romania sta oarecum multumitor, in ceea ce priveste implementarea acesteia situatia este una nesatisfacatoare.

Chiar daca ieri ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur se lauda cu primirea unei scrisori apreciative din partea comisarului european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, raportul preliminar ii coboara pe oficiali romani cu picioarele pe pamant. Specialistii europeni isi exprima profunda ingrijorare cu privire la capacitatea Romaniei de a putea avea in momentul aderarii o Agentie de Plati si un Sistem de Control si Administrare Integrat (o institutie anti-frauda, care controleaza sistemul de plati facute catre fermierii europeni din fondurile politicii agricole comune) functionale.

De altfel cu referire la ultima institutie, raportul comisiei precizeaza ca acesta se afla doar in faza de proiect. Ieri, intr-o conferinta de presa in care a autoanalizat primele sase luni de guvernare, Flutur a tinut sa ne linisteasca, sustinand ca de la 1 iulie 2005, Agentia de Plati va functiona efectiv, find angajati in acest sens aproximativ 1.000 de oameni.

O alta observatie a Comisiei Europene privind faptul ca pana in prezent doar 20% din terenul agricol al Romaniei a fost fotografiat corespunzator criteriilor europene, a fost contrazisa de ministrul Flutur. Potrivit acestuia mai sunt de efectuat doar 30.000 de km de zbor, care acopera doar 12% din suprafata agricola ce trebuie inclusa in hortofotoplanurile pe baza carora va fi realizat cadastrul. Dand vina pe guvernarea trecuta, care nu a declansat la timp operatiunea de fotografiere, Flutur s-a declarat ingrijorat de posibilitatea ca vremea potrivnica sa intarzie incheierea procesului in doua-trei saptamani.

Un domeniu criticat, pe care nici macar ministrul Agriculturii nu a putut sa-l scoata cu fata curata, este cel privind identificarea animalelor, aflata mult in intarziere fata de calendarul convenit cu UE. Aici, Flutur a dat vina pe justitie, care se pronunta extrem de greu pe unele cauze legate de acest proces.

In urma controalelor efectuate de Corpul de Control al ministrului a reiesit ca unele licitatii din domeniu au fost ilegale. "Pe 24 decembrie 2004 s-au platit 180 miliarde de lei, desi se stia ca lucrurile nu sunt in regula", a declarat ministrul, anuntand ca au fost gasite vinovate 11 persoane, raportul urmand a fi trimis spre verificare Parchetului de pe langa primaria sectorului 3. In plus, "anul trecut, primii bani platiti in acest sens, in loc sa fie alocati medicilor, au fost indreptati catre achizitionarea de calculatoare", a acuzat Flutur. De asemenea, a conti-nuat acesta, s-au facut identificarile la comun, amestecand animalele mici cu bovinele.

In ceea ce priveste sistemul fitosanitar, raportul expertilor europeni afirma ca acesta este serios pus in pericol, ca urmare a reducerii dramatice a numarului de personal din acest sector, in urma reorganizarii ministerului, prin care a fost desfiintat chiar departamentul fito-sanitar. Gheorghe Flutur considera ca nu el este responsabil de situatia creata, precizand ca a preluat Agentia Sanitar Veterinara de numai o luna.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.