Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea sa majoreze tinta inflationista propusa pentru anul viitor, pana la 6% sau 6,5%, in cazul in care taxele indirecte cresc, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu (foto), citat de Reuters. Isarescu a adaugat ca banca a stabilit un interval de variatie a ratei inflatiei de 1% fata de obiectivul mentionat.

Obiectivul actual stabilit de autoritatile de la Bucuresti in privinta inflatiei de anul viitor este de 5%, iar tinta va fi reactualizata la momentul trecerii la noul regim de tintire directa a inflatiei, in luna august. In acest an, tinta este cuprinsa in intervalul 7-7,5%.

In timpul discutiilor de saptamana trecuta cu reprezentantii FMI, aflati in vizita la Bucuresti, a aparut ideea majorarii taxei pe valoarea adaugata, pentru a compensa reducerea incasarilor bugetare, ca urmare a introducerii, la inceputul acestui an, a cotei unice de impozitare. Acest lucru va determina cresterea preturilor, a apreciat Isarescu, adaugand ca schimbarea structurii impozitelor este parte a unui program de reducere a impozitelor directe, care va avea, in general, efecte benefice asupra economiei.

Guvernatorul BNR a mentionat ca exista riscul ca Romania sa depaseasca in acest an tinta de inflatie, ca urmare a majorarii neasteptate a preturilor administrate si a cotatiilor inalte ale petrolului pe pietele internationale.

Romania, alaturi de Bulgaria au convenit cu autoritatile de la Bruxelles ca vor adera la UE in 2007. Adoptarea monedei europene va dura ceva mai mult timp, potrivit lui Isarescu.

"Ar putea fi periculos sa luam in calcul adoptarea euro inainte de 2010. Cred ca acest lucru se va intampla intre 2012 si 2014", a declarat guvernatorul BNR. El a adaugat ca nu exista nici un motiv ca Romania sa incetineasca ritmul integrarii in UE, chiar daca gruparea europeana se confrunta cu o serie de probleme rezultate in urma respingerii Constitutiei europene de catre Franta si Olanda, precum si ca urmare a esecului in privinta adoptarii bugetului pentru perioada 2007-2013.

In ceea ce priveste aprecierea monedei nationale, dupa introducerea leului greu, Isarescu a estimat ca tendinta de crestere nu va mai continua. "Nu cred ca leul se va mai aprecia. Exista inca o serie de presiuni, insa nu cred ca va creste semnificativ", a adaugat guvernatorul. BNR a adoptat o serie de masuri pentru a opri aprecierea monedei nationale, prin interventii si prin reducerea cu 4,5 puncte a ratei dobanzii de referinta de la inceputul anului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.