Toate bancile isi intrerup maine operatiunile si inchid bancomatele, asadar, daca aveti cheltuieli pentru 30 iunie, trebuie sa va aprovizionati de astazi cu bani lichizi.

Bancomatele vor fi inchise maine pentru adaptarea lor la noile cupiuri. Majoritatea bancilor, printre care BCR, BRD, Bancpost sau Banca Tiriac, au dat asigurari ca vor deschide bancomatele pe data de 1 iulie.

Joi si vineri, pauza la Administratiile Fiscale

In zilele de 30 iunie si 1 iulie unitatile subordonate Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) nu vor avea program de lucru cu publicul, informeaza ANAF.

In acest interval, vor fi facute modificarile necesare adaptarii aplicatiilor informatice la cerintele procesului de denominare, in conformitate cu prevederile Legii 348/2005.

Potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 59/23 iunie 2005, cei care doresc sa obtina unele informatii sau documente de la ANAF se pot adresa personalului abilitat al agentiei pana la data de 29 iunie 2005, inclusiv, sau dupa data de 2 iulie 2005.
Actele de procedura sunt in termen daca sunt depuse in termenul respectiv la oficiile postale, cu confirmare de primire.

De la 1 iulie, impozitele si taxele se convertesc in noua moneda, prin impartirea sumelor respective la 10.000, ca urmare a denominarii monedei nationale. Aceasta regula se aplica fiecarei obligatii fiscale stabilita si neachitata pana la 30 iunie 2005, inclusiv.

Utilizatorii de case de marcat trebuie sa solicite modificarea de software pana cel tarziu maine

Comerciantii care utilizeaza case de marcat electronice fiscale trebuie sa solicite distribuitorilor autorizati modificarea de software pana cel tarziu maine, 30 iunie, informeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala, intr-un comunicat. In acelasi timp, distribuitorii autorizati trebuie sa efectueze adaptarea aparatelor de marcat pana cel tarziu joi, 7 iulie 2005, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 59/2005 privind unele masuri de natura fiscala si financiara pentru punerea in aplicare a Legii nr. 348/2004.

Intre 1 si 7 iulie, agentii economici vor inregistra tranzactiile efectuate in registrele speciale care se intocmesc in cazul in care se defecteaza casele de marcat si care corespund Hotararii de Guvern nr. 479/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata.

De asemenea, pe perioada nefunctionarii caselor de marcat electronice fiscale, clientii vor primi, la cerere, facturi fiscale ce vor fi eliberate in conditiile prevazute in Codul fiscal.

Clientilor caselor de schimb valutar li se va elibera buletin de schimb valutar, urmand ca datele tranzactiilor sa fie introduse in aparate dupa repunerea in functiune.

Amenzi de pana la 100 de milioane de lei vechi

Ordonanta mai prevede amenzi de la 50 la 100 de milioane de lei, respectiv de la 5.000 la 10.000 de lei noi, pentru incalcarea dispozitiilor cu privire la casele de marcat, acestea putand fi aplicate de organele de specialitate ale Ministerului Finantelor Publice (MFP) si de comisarii Garzii Financiare.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 reglementeaza aspecte privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.