Chiar daca se prefera casa "pe pamant", si pentru ca in unele cazuri costurile sunt mai mici decat cele ale unui apartament de bloc ceausist, tentatia vietii la bloc este destul de mare. Mai ales cand este vorba despre un bloc in cartier de lux cu tot confortul de rigoare: parc propriu, magazine, gradinita sau, de ce nu, chiar piscina in fata geamului.

Ca locuintele in sistem condominium au mare cautare o dovedeste faptul ca se tot construiesc astfel de imobile, care se si vand destul de repede, in ciuda faptului ca preturile n-ar fi chiar la indemana oricarui roman care traieste din salariul mediu pe economie.

Dar si sa cumperi o casa veche si sa o renovezi, sa o consolidezi costa mai mult decat construirea unei locuinte noi.

Un apartament nou de bloc poate avea o suprafata de pana la 300 de metri patrati, iar pretul final variaza intre 800 si 1.300 de euro pe metru patrat, in functie de finisaje.

Specialisti din domeniul imobiliar cred totusi ca ar trebui sa asteptam cel putin zece ani pentru ca imobilele construite in tot acest timp sa fie suficiente pentru a detensiona piata. Pana atunci insa, apar ca ciupercile dupa ploaie tot felul de cartiere rezidentiale.

180 de vile noi in nordul Capitalei

Cele mai multe dintre acestea apar in partea de nord a Capitalei, dar au inceput sa se construiasca si in buricul targului.

De pilda, in partea de nord a Capitalei au inceput recent lucrarile pentru un complex rezidential format din 180 de vile pentru care investitorii, aflati la primul proiect de profil, vor aloca in jur de 50 de milioane de euro. Complexul, care va fi gata anul viitor, va include patru tipuri de vile, in functie de suprafetele locuintelor, proiectate pe trei niveluri - parter, etaj si mansarda. Cea mai mare vila va avea o suprafata desfasurata de 371 de metri patrati si va putea fi cumparata la un pret de 225.000 de euro. La polul opus se afla o vila cu o suprafata desfasurata de 140 de metri patrati si un pret de 93.000 de euro. Dar buzunarul subtire cu cheltuiala se tine pentru ca intreg complexul ofera servicii integrate, precum gradinita si spatiu comercial. De asemenea, pune la dispozitia beneficiarilor patru piscine, trei terenuri de sport si patru locuri de joaca pentru copii.

...si in buricul targului

Recent, chiar in centrul Capitalei, au inceput lucrarile de constructie pentru primul complex rezidential, unde vor fi 400 de apartamente cu preturi cuprinse intre 100.000 si 300.000 de euro, in functie de suprafata dorita de cumparator. Si aici, pretul este pe masura ofertei, pentru ca locuintele au gradina proprie, terase si dotari occidentale. Mai mult decat atat, locatarii au acces exclusiv la un parc privat de 14.000 de metri patrati, care are o gradina amenajata de mari specialisti in domeniu adusi tocmai din Italia. Si asta nu e tot, pentru ca intreg complexul mai are si fantani arteziene, cascade, o gradina japoneza, loc de joaca pentru copii.

Romanii prefera casele mari

Statisticile oficiale arata ca in Romania intr-un an, din o mie de locuitori, doar 1,2 romani s-au mutat in casa noua, in timp ce in statele membre UE datele arata altfel: 7,8 cetateni europeni se muta in imobil nou. Si asta nu pentru ca in Romania nu s-ar construi, ci pentru ca romanii prefera case mai mari, dar pe care si le permit doar "premiantii"... Paradoxul este ca tarile sarace, cum este si cazul Romaniei, construiesc case mai mari decat tarile bogate. Situatia este explicata prin inexistenta in Romania a unei paturi medii, care sa-si poata permite o locuinta noua. Solutia avansata de catre specialistii pietei este dezvoltarea de proiecte rezidentiale mari, in care preturile apartamentelor sa nu depaseasca 45.000-60.000 de euro.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.