Cresterea melcilor sau helicocultura este o afacere simpla, dar foarte profitabila, care nu presupune prea mari eforturi. La o ferma de un hectar, investitia este de circa 27.000 de euro, suma in care sunt incluse si 500 de kilograme de gasteropode. Dupa un an si jumatate, recolta poate atinge 12 tone. Tinand cont de faptul ca un kilogram de melci ajunge la patru euro, un fermier poate castiga, la primul ciclu, in jur de 48.000 de euro, adica aproape doua miliarde de lei. Ceea ce inseamna cu 180 la suta mai mult decat a investit nu numai in materia prima, ci in intreaga ferma.

Respectiv teren, irigatii, imprejmuire. In plus, fermierul nu munceste mai mult de o luna
intr-un an si jumatate, cat le trebuie melcilor sa se reproduca. Un argument in plus pentru cei care se gandesc sa inceapa o afacere in acest domeniu este acela ca piata de desfacere este asigurata, stiut fiind faptul ca occidentalii sunt mari consumatori de melci. Pentru a-si satisface acest capriciu culinar ei scot din buzunar circa 30 de euro pentru un kilogram de produs semipreparat.

In Romania este cu atat mai rentabil sa te ocupi de afaceri cu melci cu cat exista si conditii naturale, iar daca nu ai o ferma poti apela la culegatorii de melci din natura pe care, intr-un spatiu amenajat, ii scoti din cochilie si ii trimiti la export.

Marfa cotata la Bursa

Locuitorii Banatului sarbesc au fost primii care s-au ocupat de cresterea melcilor in aceasta parte a Europei. Anul trecut, s-a deschis la Timisoara si prima reprezentanta a companiei italiene Alimenti Naturali Prodotti Biologici, care se ocupa cu productia si comercializarea melcilor.

Cei care doresc sa inceapa sau sa dezvolte o afacere cu melci pot accesa si fonduri nerambursabile puse la dispozitie prin Programul SAPARD. In functie de valoarea totata a proiectului, sumele care pot fi obtinute sunt cuprinse intre 5.000 si 200.000 de euro. O dovada a rentabilitatii cresterii melcilor o reprezinta si faptul ca preturile de achizitie sunt cotate la bursele din Paris, Barcelona si Madrid.
In prezent, un kilogram de Helix Aspera costa in jur de 4 euro, dar exista o tendinta de scumpire.

SAPARD iti da bani sa-ti faci ferma de melci

Programul SAPARD finanteaza 50% din valoarea investitiilor pentru:
Constructia, modernizarea si extinderea cladirilor in care se desfasoara activitatea;
Depozitarea, procesarea si marketingul produselor;
Constructii speciale pentru ferma;
Imprejmuiri si compartimentari ale terenului;
Masini, echipamente, utilaje, instalatii, dispozitive noi;
Documentatia pentru fermele de melci se poate gasi pe site-ul Sapard sau la agentiile de consultanta agricola.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.