In ultima sedinta de Guvern, Executivul a adoptat noile norme metodologice de aplicare a Codului Fiscal.

Impozitul pe profit

In privinta impozitului pe profit, amintim ca, incepand cu 1 mai 2005, au fost eliminate o serie de facilitati fiscale, precum determinarea profitului impozabil prin luarea in considerare a veniturilor si cheltuielilor aferente unui contract de vanzare cu plata in rate, pe masura ce ratele devin scadente, deducerea cheltuielilor de amortizare in valoare de 20% la punerea in functiune a mijloacelor fixe amortizabile sau a brevetelor de inventie, cota redusa de impozit pe profitul impozabil rezultat din vanzarea-cesionarea proprietatilor imobiliare situate in Romania si a titlurilor de participare.

Impozitele pentru veniturile din dobanzi

Pentru depozitele la termen, certificatele de depozit si alte instrumente de economisire constituite sau achizitionate inainte de 4 iunie 2005 si a caror scadenta este ulterioara acestei date, impozitul pe dobanda este de 5%. Pentru cele constituite intre 4 iunie si 31 decembrie 2005, inclusiv, cota de impunere este de 10%. Veniturile din dobanzi sunt impozitate cu 10% atunci cand nivelul ratei dobanzilor este mai mare decat cel al ratei de referinta de pe pietele interbancare la depozitele la o luna, comunicate in prima zi lucratoare a lunii pentru care se face calculul. Pentru depozitele la vedere/conturi curente in lei, nivelul ratei dobanzii de referinta de pe piata interbancara la depozitele la o luna este nivelul BUBID la o luna, comunicat de BNR in prima zi bancara a lunii pentru care se face calculul.

Impozitele in cazul jocurilor de noroc

De la 1 mai 2005 inclusiv, veniturile din jocuri de noroc se impun cu 20% pentru venitul net care nu depaseste 100 de milioane de lei si cu 25% pentru veniturile mai mari de 100 de milioane de lei.

Calculul accizelor

In ceea ce priveste modalitatea de calcul a accizelor pentru autoturismele si autoturismele de teren care fac obiectul contractelor de leasing, normele metodologice precizeaza ca, in cazul celor din import noi sau rulate achizitionate in leasing, accizele se calculeaza in functie de starea autoturismului din momentul introducerii in tara.

Cota de acciza datorata este cea in vigoare la momentul platii, aceasta aplicandu-se asupra bazei de impozitare, formata din valoarea de intrare a autoturismului, la care se adauga cuantumul taxelor vamale si alte taxe speciale, dupa caz, datorate la momentul incheierii regimului vamal.

Venituri neimpozabile

Sunt prezentate si indemnizatiile reprezentand venituri neimpozabile ale persoanelor fizice, respectiv alocatia pentru risc maternal, pentru ingrijirea copilului bolnav sau indemnizatia lunara pentru activitatea de liber-profesionist a artistilor interpreti sau executanti. Si salariile realizate de persoanele fizice cu handicap grav si accentuat, incadrate cu contract individual de munca, vor fi considerate venituri neimpozabile.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.