Trei companii straine isi disputa lupta pentru preluarea firmei de asigurari Ardaf. Pretul oferit este cuprins intre 49 si 55 de milioane de euro.

In aceasta luna, capul de afis la Bursa Electronica Rasdaq (BER) a fost dat de tranzactiile masive cu actiuni Ardaf. Volumul zilnic al actiunilor Ardaf, tranzactionate la categoria de baza a BER, s-a ridicat la 17,4 miliarde de lei. Pe linga aceste transferuri din cadrul categoriei de baza s-a mai realizat si o tranzactie speciala in valoare de 3,9 miliarde de lei.

Aceasta este cea de-a doua tranzactie importanta de actiuni ale unei companii de asigurari pe piata electronica Rasdaq, dupa preluarea de catre grupul austriac Uniqa a 27% dintre actiunile Astra. La data tranzactiei in cauza, mai multi brokeri au spus ca si in cazul Ardaf ar putea fi vorba despre acelasi grup Uniqa. Oficialii grupului austriac au declarat insa ca Uniqa nu este responsabila pentru cumpararea titlurilor Ardaf.

Tender nici nu confirma, nici nu neaga

Daca Uniqa a cumparat actiuni Ardaf sau nu este greu de spus cu siguranta. Dar putem spune cu certitudine ca grupul austriac a inaintat o oferta de cumparare a 51% dintre actiunile Ardaf la pretul de 24,5 milioane de euro, ceea ce inseamna ca pachetul total de actiuni Ardaf a fost evaluat la 49 de milioane de euro.

Dar oferta Uniqa nu este singura pentru Ardaf. Si Wiener Staedtische a lansat pentru 51% dintre actiunile Ardaf o oferta de 26 de milioane de euro, ceea ce face ca intreg pachetul de actiuni Ardaf sa ajunga la 52 de milioane de euro. Ultima oferta pentru Ardaf vine de la o firma din China si coteaza Ardaf la 55 de milioane de euro (intreg pachetul de actiuni). Actionarul majoritar al companiei de asigurari Ardaf, Ovidiu Tender, sustine ca pentru vinzarea Ardaf au existat mereu oferte, dar nu s-a gindit sa vinda. "Momentan ma preocupa sanatatea mea, deoarece aceasta este la ora actuala marea mea problema", sustine Tender, care nu a infirmat datele prezentate de noi mai sus.

Razboi pe piata

Consultantii financiari considera ca domeniul cu cea mai rapida crestere in Romania este cel al asigurarilor. Pina in 2007, se spera ca aceasta piata sa ajunga la trei miliarde de euro, o majorare de 300% fata de perioada actuala. Drept urmare lupta se anunta acerba, iar achizitiile, fuziunile si schimbarile de management sint fenomene economice care au loc pe piata asigurarilor din Romania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.