Pentru a-si adapta aparatele de marcat electronice fiscale la cerintele impuse de denominarea leului, firmele vor avea un termen de cinci zile lucratoare, incepand de la 1 iulie 2005. Decizia apartine Guvernului, care considera ca efectuarea acestei operatiuni in noaptea de 30 iunie-1 iulie nu este posibila. In perioada de neutilizare a aparatelor in cauza, agentii economici vor fi obligati sa inscrie tranzactiile efectuate in registre speciale, in caz contrar fiind amendati cu 50-100 de milioane de lei.

Totusi, marile lanturi de magazine si-au rezolvat din timp problemele legate de denominare, astfel ca pana la 1 iulie casele de marcat ale acestora vor avea facilitatile de denominare instalate.

Conform unei ordonante de urgenta aprobata ieri de Executiv, la 30 iunie si 1 iulie 2005 activitatea cu publicul a Ministerului Finantelor si a organelor fiscale subordonate va fi intrerupta. Actul normativ mai prevede ca obligatiile fiscale de tipul impozitelor, taxelor, contributiilor datorate bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale vor fi stabilite in noua moneda - leul nou - incepand de la 1 iulie 2005. Si oficiile Distrigaz Nord vor fi inchise timp de doua zile, iar casieriile Electrica nu vor lucra cu publicul zece zile.

Astfel, Electrica Muntenia Sud informeaza ca oficiile comerciale nu vor lucra cu publicul in intervalul 24 iunie-3 iulie, din cauza masurilor care trebuie luate in contextul denominarii monedei nationale. Facturile care devin scadente in intervalul in care oficiile sunt inchise nu vor suferi penalitati daca vor fi achitate intre 4 si 7 iulie, pentru ca dupa 4 iulie programul va reveni la normal. Oficiile Electrica vor fi deschise sambata, trei saptamani la rand (la 9 iulie, 16 iulie si 23 iulie), intre orele 8.00 si 12.00, pentru a fluidiza activitatea.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.