Vanzarea pe Bursa a unui pachet de actiuni a holdingului IT&C Flamingo International, care a stabilit valoarea de piata a companiei la peste 55,4 milioane de euro, a scos la iveala noi milionari in euro, si nu de carton, a caror avere poate fi calculata in orice moment in functie de evolutia pretului actiunilor pe piata de capital.

Dragos Daniel Cinca, fondatorul si presedintele Flamingo, a intrat in topul milionarilor din Romania, pachetul de actiuni detinut de el valorand in acest moment circa 34,5 milioane de euro, calculat la pretul de vanzare al actiunilor de 23.000 de lei.
Cinca detine aproximativ 54,2 milioane de actiuni Flamingo, care reprezinta 62,3% din capitalul social majorat al companiei. Compania a vandut in aceasta saptamana 19,550 milioane de actiuni.

Cinca, 36 de ani, este un personaj extrem de discret, care a refuzat pana acum orice interviu. Nu a participat la nici o conferinta de presa, preferand sa ii lase pe alti manageri ai grupului in lumina reflectoarelor. El urmat cursurile Facultatii de Electronica si Comunicatii din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti. Impreuna cu doi prieteni -Marius Ghenea si Varol Islam- a infiintat in 1994 Flamingo Computers, prima companie din cadrul grupului Flamingo. Cinca este considerat de cunoscuti un antreprenor adevarat si mai putin un manager. Impreuna cu sotia lui Luminita conduce cu autoritate firma.

Dar Cinca nu este singurul milionar ivit in urma incheierii ofertei publice initiale Flamingo, pachetele unor actionari minoritari fiind si ele evaluate la peste 1 milion de euro.

Anca Liana Barbu detine in prezent 2,36% din capitalul social al Flamingo, valoarea acestui pachet de actiuni fiind de 1,31 milioane de euro. Anca Barbu are doar 30 de ani si a absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti, specializarea Managementul Firmei.

In prezent, ea se pregateste sa devina auditor financiar, urmand cursurile programului MBA romano-canadian.

Simona Iolanda Varga, 35 de ani, este cea care a creat si coordoneaza in acest moment departamentul departamentul juridic la nivelul grupului Flamingo. Ea este si actionar in cadrul grupului, cu un pachet de 1,9% din actiuni, evaluat in acest moment la 1,05 milioane de euro.

Printre milionarii Flamingo se mai numara Robert Daniel Iacovita, cu 2,36% din actiuni (1,31 milioane de euro), Alexandru Ioan Smaranda si Tiberiu Smaranda, cu cate 1,6% din actiuni cu o valoare de piata de 0,89 milioane de euro, sau Varol Islam, cu 1,16% din actiuni, evaluate la 645.000 de euro. Acestia ar putea avea acum mai multe actiuni daca au mai cumparat titluri in oferta.

De asemenea, Marius Ghenea, unul din fondatori si care si-a vandut actiunile catre Cinca la finalul lui 2001 pentru cateva milioane de dolari, declarase anterior ca va cumpara actiuni in oferta.

In 1989, majoritatea celor care au construit Flamingo nu aveau nici 20 de ani, insa erau increzatori ca pot realiza ceva prin forte proprii. Flamingo a fost infiintata in 1994 intr-un apartament de bloc. Dupa 10 ani, rezultatele muncii lor pot fi in sfarsit evaluate. Flamingo este, in prezent, cea mai mare companie din domeniul IT&C de pe piata romaneasca. Anul trecut, compania a realizat o cira de afaceri de 60 mil. euro si un profit net de 3,65 mil. euro.

Flamingo este prima companie autohtona din domeniul retailului IT&C care a deschis magazine peste hotare, respectiv la Belgrad si Sofia. De asemenea, este prima care a promovat conceptul de casa digitala, in care toate echipamentele sunt interconectate (digital home). Compania pregateste inaugurarea unui nou lant de retail specializat, "Future Shop", care va vinde echipamente electronice portabile.

Proiectele Flamingo pentru urmatorii ani prevad dezvoltarea activitatii de retail si distributie pe piata romaneasca si extinderea in Serbia, Bulgaria si Croatia. Extinderea presupune investitii in valoare de aproximativ 25 milioane de euro, o parte urmand sa provina din sumele atrase de pe Bursa.

Cele 87 de milioane de actiuni Flamingo valoreaza in prezent 55,4 milioane de euro, la pretul de 23.000 de lei pentru o actiune, insa o data cu tranzactionarea la Bursa este de asteptat ca valoarea de piata a companiei sa creasca.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.