Asigurarile de viata ar putea fi incluse in aceeasi categorie cu pensiile optionale. Populatia trebuie sa fie stimulata sa economiseasca pe termen lung, deoarece in perspectiva anului 2050 numarul persoanelor varstnice care vor avea nevoie de sprijin social va fi mai mare decat cel al tinerilor.

Legea privind pensiile facultative va trebui formulata in asa fel incat asigurarile de viata mixte sa fie incluse in aceeasi categorie de instrumente financiare, alaturi de pensiile private optionale, a declarat ieri Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat. Companiile de asigurari au criticat recent actuala forma a proiectului de lege privind pensiile facultative, acuzand neintegrarea politelor de asigurare existente in aceasta categorie.

INCREDERE

Deocamdata romanii nu sunt preocupati sa investeasca in instrumente de economisire pe termen lung si sa-si faca asigurari de viata. Daca in state precum Luxemburg sau Elvetia se investesc anual circa 1.000 de euro pe cap de locuitor in astfel de instrumente de economisire, in Romania se investesc doar 7 euro pe cap de locuitor. Populatia va capata incredere in sistemul de asigurari sociale atunci cand acesta nu se va mai afla sub administrarea statului. "Romania nu va fi un stat capitalist, nu va avea o economie de piata functionala pana cand sistemele de asigurari sociale nu vor fi privatizate. Pana cand nu vom administra privat asigurarile sociale si de sanatate, piata asigurarilor nu va fi o forta, va fi marginalizata", a declarat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat.

DEMOGRAFIE

Romania, ca si alte state din Europa, se confrunta cu un declin demografic si cu imbatranirea populatiei. Daca acest ritm va continua, vom ajunge ca in 2050 ponderea populatiei active sa fie mai mica decat cea a persoanelor in varsta, care vor avea nevoie de protectie sociala, potrivit datelor prezentate de Aura Mihaela Alexandrescu, sef birou in cadrul Institutului National de Statistica (INS). "Incepand din 2000, ponderea populatiei varstnice a depasit ponderea populatiei tinere. Populatia imbatraneste, iar in aceste conditii ar trebui regandit tot sistemul de asigurari sociale", a declarat reprezentantul INS.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.