Adrian Nastase este acuzat ca a exercitat presiuni asupra persoanelor care au negociat din partea statului roman contractul pentru securizarea frontierelor cu EADS. Acuzatiile la adresa fostului premier sunt continute in Raportul comisiei de ancheta constituite de catre Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Raportul contine 730 de pagini si trece in revista toate ilegalitatile comise.

Astfel, la dosarul intocmit de expetii desemnati de ministrul Vasile Blaga sa verifice contractul incheiat cu concernul franco-german, exista declaratii ale unor persoane care au participat la negocieri si care sustin ca au fost amenintate sa rezolve urgent perfectarea actelor pentru ca sunt atent monitorizate de premierul Adrian Nastase.

Ofiterilor MAI le-a fost transmis ca primul-ministru Nastase nu tolereaza nici o intarziere in graficul de activitati, in caz contrar, consecintele fiind deosebit de grave.

Comisia MAI a constatat, totodata, ca persoanele care au ridicat diverse obiectii in legatura cu nereguli sau neclaritati, care avantajau flagrant EADS, fie au fost eliminate din echipa de negociere, fie au fost constranse, in diverse moduri, sa accepte varianta franco-germana a contractului.

In raportul intocmit de MAI se mai precizeaza ca, la negocieri, nici macar nu s-au intocmit procese-verbale de sedinta, iar traducerea a fost asigurata de avocatii angajati de EADS.

Raportul referitor la presiunile exercitate de Nastase este chiar documentul care a stat la baza plangerii penale depuse la Parchet pe numele persoanelor care au negociat contractul cu EADS. Procurorii ar putea decide, oricand, sa-l audieze in acest dosar pe fostul premier.

MAI a formulat, in cursul saptamanii trecute, o plangere penala impotriva chestorului Toma Zaharia, fost secretar de stat in aceasta institutie, pentru abuz in serviciu in incheierea contractului privind studiul de fezabilitate pentru Sistemul Integrat de Securizare a Frontierei (SISF) cu firma "Bearing Point" si a contractului-cadru cu Concernul EADS, in vederea realizarii SISF.

Alaturi de Toma Zaharia mai sunt acuzate si alte persoane care au detinut functii importante in Politie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.