Introducerea noilor insemne monetare va trece fara ca functionarea sistemului bancar sa aiba de suferit. Bancomatele si POS-urile vor fi inutilizabile numai citeva ore.

Blocada totala, patru zile fara bani, carduri inutile, alarmarea populatiei ca sa dea buzna la bancomate sau sa-si plateasca facturile in avans, dar si indemnarea persoanelor juridice sa plateasca salariile pina la sfirsitul lunii in curs. Astfel de "stiri- bomba" au incarcat atmosfera cu noua zile inaintea intrarii in circulatie a leului greu. Adevarul este insa altul. Trecerea la noii bani se va face fara ca populatia si agentii economici sa fie afectati intr-o masura foarte mare.

Bombe cu fitilul stins

O declaratie a guvernatorului BNR, in legatura cu o nota care semnala asa-zisul blocaj, preluata ulterior in mass-media, a fost practic ignorata: "Ziua de 29 iunie va fi zi bancara. Bancile vor lucra cu publicul. Cele doua zile nebancare, 30 iunie si 1 iulie, nu inseamna nicidecum paralizarea sistemului bancar, asa cum nu a fost paralizat sistemul nici in anii anteriori in preajma zilelor de Craciun, cind numarul zilelor nebancare a fost mult mai mare. Pe 30 iunie si 1 iulie, chiar daca bancile nu vor lucra cu publicul, vor lucra intens pentru a pregati trecerea tuturor situatiilor financiare in lei noi, de la 1 iulie. Va functiona sistemul de plati prin intermediul cardurilor, vor functiona bancomatele, asa ca publicul va putea obtine fie bancnote noi, fie bancnote vechi", spunea Isarescu.

Bancomatele vor functiona

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului, a declarat ieri pentru "Cotidianul": "In perioada 30 iunie - 3 iulie, inclusiv, bancomatele vor functiona si vor face plati, iar in magazine se va putea plati cu cardul. Unele banci vor inchide bancomatele pentru citeva minute sau ore, dar nici intr-un caz nu va fi vorba de zile intregi". De altfel, in zilele urmatoare se va publica un program de functionare a bancomatelor, de natura sa informeze clientii bancilor. In plus, bancile care se respecta vor face modificarile informatice necesare, pe cit posibil, pe timpul noptii de 30 iunie spre 1 iulie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.