Considerand un PER de 14 si 1.700 lei profitul pe actiune (pe baza rezultatelor din 2004), pretul actiunilor dupa listare ar putea fi de 24-24.500 lei.

Valoarea medie a indicatorului PER calculata pentru societati comparabile (din sectorul serviciilor, precum si cele private listate la bursa de valori din proprie initiativa) este de 15,9, iar cea a indicatorului P/BV, de 2,7. Tinand cont de scaderile din ultima perioada si conjunctura nefavorabila de pe piata, o valoare mai realista este probabil mai mica, fiind situata in intervalul 14-15. Valoarea astfel calculata poate fi confirmata in diverse moduri. Astfel, un indice P/E mediu pentru sectorul de retail si distributie la Bursa de valori din Varsovia inregistreaza o valoare de 14,5 (am eliminat valorile atipice).

Cu un indice PER estimat la 14,5 si un profit pe actiune in jur de 1.700 lei (calculat pe baza rezultatelor din 2004), pretul estimat al unei actiuni Flamingo este de 24.650 (prin prisma P/BV, pretul apare ca fiind putin mai mare, insa valoarea acestei analize este mai putin relevanta). Astfel, putem considera un pret pentru actiunile Flamingo, dupa listatarea la bursa, in intervalul 24.000-25.000 lei.

Partea interesanta in metoda de subscriere fara pret fix propusa de Flamingo este ca, avand un reper de pret in piata (24.500, calculat mai sus), fiecare investitor poate subscrie la un nivel care sa ii asigure rentabilitatea dorita. Intrucat ordinele din oferta pot fi introduse in marja cuprinsa intre 18.000 si 24.000 lei/actiune, aceasta ar putea asigura o rentabilitate potentiala la listare intre + 36,1% si + 2,1%. Emitentul a anuntat ca anticipeaza obtinerea unei sume de 10 milioane euro din oferta publica. La cursul actual, asta inseamna in jur de 361 de miliarde de lei pentru cele 17 milioane de actiuni alocate in oferta, adica un pret pe actiune de 21.249 lei. Estimam ca pretul final din oferta publica va fi in jur de 21.000 lei/actiune, ceea ce ar putea duce la un randament potential dupa listare de 15-20%.

In cazul in care oferta este suprasubscrisa in mod semnificativ, atunci pretul pe piata ar putea fi chiar mai mare decat cel estimat. Acesta nu poate fi insa exagerat de mare fata de pretul de referinta calculat de noi (24.500 lei/actiune), intrucat ar duce la valori ale PER exagerate in raport cu media pietei, atat cea locala cat si cea externa (pentru comparatie, indicii PER din sectorul de retail si distributie pe o piata matura precum cea din Statele Unite sunt in jur de 21; un indice PER de 21 la listare pentru Flamingo ar insemna un pret de 35.700 lei/actiune). Nivelul de suprasubscriere (care este practic controlat de emitent prin stabilirea pretului final) este limitat prin prospect la maxim de doua ori numarul de actiuni din oferta.

Razvan Pasol este presedintele Intercapital Invest (www.kmarket.ro)


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.