Operatorii din domeniul sistemelor de gestionare a apei sustin ca pretul apei de la robinet ar trebui sa creasca, pentru a permite companiilor sa faca investitiile necesare indeplinirii standardelor europene in domeniu. "Atat timp cat benzina, electricitatea, gazul sunt la preturi occidentale, nu se pot asigura resursele necesare operarii, intretinerii si dezvoltarii sistemelor de apa daca se mentin tarifele actuale. Situatia e cunoscuta de autoritati, dar este invocat gradul de suportabilitate a populatiei. Ar trebui sa se inteleaga ca pretul trebuie sa creasca din ratiuni justificabile. Si aceste servicii sunt de fapt o afacere'', sustine Florin Iliescu, vicepresedintele Asociatiei Romane a Apei.

Daca in vestul Europei un litru de benzina costa 1 euro, un metru cub de apa potabila costa 1-2 euro, 1 metru cub de apa epurata costa 2-3 euro. In total, costul unui metru cub de apa tratata si epurata este de 3-4 euro. Ori la noi, costul cumulat pentru un metru cub de apa potabilizata si epurata nu depaseste, in medie, 0,75 euro, explica dl. Iliescu. Investitiile derulate pana acum in domeniul alimentarilor cu apa, canalizarilor si statiilor de epurare se ridica la circa jumatate de miliard de euro, si repre-zinta in special reabilitari si modernizari realizate in cadrul unor programe de finantare internationala.

Este vorba de MUDP 1 si 2 - doua programe incheiate si derulate pentru orase cu peste 100.000 de locuitori - ISPA, Sapard si Samtid, acesta din urma pentru orasele mici si mijlocii. ''Cele mai dificile probleme se pun la inceputul proiectelor, la lansarea lor, la conceperea unui proiect astfel incat sa fie bancabil si fezabil - un proiect prost conduce la o realizare de proasta calitate'', explica Florin Iliescu, responsabilul ARA pe zona relatiilor internationale.

La alimentarile din mediul rural suntem pe ultimul loc in Europa

Pana la stadiul UE mai e mult de lucru, chiar daca timp nu prea mai e; Romania s-a angajat sa-si rezolve problemele legate de alimentarea cu apa pana in 2015, si pe cele privind canalizarea si epurarea apelor uzate pana in 2018. La momentul actual nu se asigura servicii de alimentare cu apa decat pentru 65 - 66 la suta din populatia Romaniei, si numai 55 la suta din populatie are servicii de canalizare si epurare. Asta pentru ca noi avem o mare pondere a populatiei rurale, (40 la suta), iar in zona rurala problemele sunt rezolvate pentru numai 10 la suta din populatie. La infrastructura legata de apa in zona rurala, Romania e pe ultimul loc in Europa. 9 la suta din populatia din mediul rural este conectata la sistemele de alimentare cu apa, fata de 22 la suta din populatie in Belarus, 30 la suta in Turcia, 50 la suta in Ucraina si Federatia Rusa, 65 - 70 la suta in Ungaria, Polonia sau Estonia. In ceea ce priveste accesul la canalizare, procentul din populatia rurala este de 10 la suta, comparativ cu 60 la suta in Turcia si 80 la suta in Ungaria. Datele provin de la Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Tariful nu includea costuri pentru dezvoltare

Una din explicatiile ramanerilor in urma sunt legate de faptul ca inainte de '89 tariful apei nu includea costuri pentru dezvoltare - pentru 10-15 ani nu s-au facut intretinerile necesare si sistemele de gestionare a apei au cazut pe rand. Din momentul in care au inceput programele de investitii, structura tarifului cuprinde si o parte de dezvoltare, insuficienta in multe cazuri - spune vicepresedintele ARA -, dar care va trebui sa creasca. Cresterile de tarif se fac cu acordul autoritatilor de reglementare, care incearca sa mentina un echilibru intre tarif si gradul de suportabilitate a populatiei.

La consum, suntem deja europeni

Contorizarea a adus cu ea scaderea dramatica a consumului de apa. Daca inainte aveam un consum de 300 - 350 - 400 litri/om/zi, consumul de apa in Romania, in ultimii 5-6 ani - mai ales in orasele care au derulat programe de investitii- au scazut de 2-3 ori. Acum suntem la un consum de 130-140 litri/om/zi, apropiate de consumurile din tarile europene. Dar si pretul a crescut de cateva ori, atat datorita inflatiei, cat si datorita investitiilor, care trebuie recuperate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.