Aceasta este prognoza avansata de doua din bancile europene cu o prezenta foarte activa in Europa Centrala si de Est. Indicele Big Mac spune insa ca leul romanesc este inca supraapreciat comparativ cu dolarul american si moneda unica europeana.

Comparativ cu sfarsitul anului trecut (31 decembrie 2004), dolarul american se tranzactioneaza la momentul actual la un nivel care este cu 3,21% mai mare decat cel initial. Pe 11 martie 2005, dolarul a atins nivelul sau de minim al ultimilor ani, fiind schimbat contra a doar 26.771 lei (scadere de 9,2% comparativ cu 31 decembrie 2004). La doar trei luni dupa mijlocul lunii martie, acesta valoreaza insa cu 12,06% mai mult.

In cazul euro, in perioada 31 decembrie 2004-15 iunie 2005 am putut asista la o depreciere de 8,8% in raport cu leul, in prezent moneda europeana stabilizandu-se la un nivel de 36.000-36.200 lei pentru un euro.

Cei care se tem insa de o noua scadere abrupta a monedei europene in raport cu leul romanesc ar trebui sa isi ia o piatra de pe inima. Conform unei prognoze realizate de analistii economici ai bancii italiene Unicredito, in urmatorii doi ani si jumatate euro se va deprecia in medie cu aproximativ 2% comparativ cu leul. La aceeasi concluzie ajung si cei de la Bank Austria Creditanstalt, desi in viziunea lor o asemenea scadere va fi atinsa in doar un an si jumatate.

Singurii care estimeaza o evolutie mult mai "linistita"" a cursului de schimb leu-euro, pentru anul 2005 sunt doar cei de la Dresdner Bank, care au prognozat la jumatate anului trecut o scadere media anuala a euro fata de leu, pentru 2005 de doar 3,8%. Transformarea in realitate a acestei prognoze ar implica insa o inversare de trend in evolutia euro in urmatoarele luni ale lui 2005, in sensul unei aprecieri a acesteia fata de leu, fapt foarte putin probabil in momentul de fata. Cum insa prognoza celor de la Dresdener Bank a fost realizata cu ceva timp in urma ne rezervam optiunea de a o privi cu mai multa circumspectie.

Daca insa ne uitam la indicele Big Mac, atunci perspective asupra evolutiei cursului de schimb leu euro si leu-dolar este cu totul alta. Conform acestuia leul este subevaluat in raport cu dolarul, un raport "corect" de schimb pentru leu fiind acela de 21.900 de lei pentru un dolar. Pastrand raportul euro-dolar din acest moment de pe piata internationala de 1,21 dolari pentru un euro ar rezulta un curs de schimb "corect" pentru moneda europeana, in raport cu leul, de 26.500 lei pentru un euro.

Daca luam insa in considerare si faptul ca si moneda europeana este la momentul de fata supraevaluata fata de dolarul American si ca un raport "corect" de schimb ar fi de 1,05 dolari pentru un euro, atunci moneda europeana ar trebui sa valoreze doar 22.900-23.000 de lei. Un astfel de raport de schimb leu-euro nu va fi insa cu siguranta atins pana la sfarsitul anului, dar un astfel de nivel ar trebui sa fie luat in consideare pe termen mai lung.

De remarcat ar fi si faptul ca in Cehia, Ungaria si Polonia, state care au cunoscut un puternic proces de apreciere a monedelor locale in perioada ce a precedat momentul aderarii la UE, acestea sunt inca subevaluate in raport cu dolarul (in concluzie, procesul de intarire a monedelor locale va continua si in aceste tari).


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.