In functie de rezultatele obtinute o data cu deschiderea pietei de energie electrica la 83%, de la 1 iulie 2005, s-ar putea ca deschiderea totala sa se faca mai devreme de termenul stabilit, ceea ce ofera libertate si consumatorilor casnici sa-si aleaga furnizorul, a spus recent, Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Insa, pana la acest moment, consumatorii casnici sunt obligati sa suporte tarife reglementate care se vor majora de doua ori pe an. Daca angajamentul luat fata de organismele internationale prevedea o majorare cu 6,8%, de la 1 iulie tarifele la utilitati vor creste in medie cu 5,2%, dar exista premisele ca nu peste mult timp sa avem parte de o scumpire consistenta, tinand cont de privatizarile societatilor din domeniu.

Majorarea gradului de deschidere a pietei de energie electrica pana la 83%, de la 1 iulie, va permite unui numar de peste 600.000 de consumatori sa devina clienti eligibili si sa isi negocieze contractele de furnizare, potrivit estimarilor unor reprezentanti ai autoritatii de reglementare in domeniu. In prezent, aproape 2.000 de firme mari consumatoare de energie electrica pot dobandi acest statut, corespunzator unui grad de deschidere a pietei de 55%.

Insa gradul real de deschidere este in general mai mic decat cel stabilit de autoritati, pentru ca nu toti consumatorii eligibili isi exercita dreptul de a-si schimba furnizorul. De la 1 iulie vor putea opta pentru schimbarea furnizorului de energie electrica toti consumatorii nerezidentiali, insa pentru a-si putea exercita acest drept, una din conditiile esentiale este de a nu avea datorii restante catre vechiul furnizor.

Deschiderea pietei in proportie de 83% - mai devreme cu un an

Potrivit ministrului economiei si comertului, Codrut Seres, termenul a fost devansat cu un an pentru a putea permite intreprinderilor mici si mijlocii un sprijin, prin reducerea unor cheltuieli privind consumul de energie electrica. "Vom incuraja astfel investitiile si dezvoltarea in sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, care vor scapa de efectele penalizatoare ale tarifelor prestabilite, practicate de filialele Electrica, si vom incuraja, totodata, privatizarea centralelor electrice, in special a complexelor energetice si a filialei Electrica Muntenia Sud, pentru care si-au aratat interesul, pe langa cele trei companii care au intrat deja pe piata romaneasca (Enel - Italia, E.ON - Germania, CEZ - Cehia - n.r.) si grupul german RWE", a mentionat Seres in cadrul conferintei organizate cu scopul deschiderii pietei la 83%. Printre avantajele liberalizarii pietei de energie, ministrul economiei a enumerat concurenta la furnizare si producere, imbunatatirea calitatii servicilor si acces reglementat si nediscriminatoriu la retelele de energie. Insa majoritatea acestor lucruri duc la unele cheltuieli, care automat se vor rasfrange asupra fiecarui consumator.

Pe langa beneficii, integrarea aduce si sacrificii

Cu cat ne apropiem de aderarea la Uniunea Europeana, romanii sunt obligati sa sufere tot mai mult de pe urma practicilor si normelor europene. Una dintre aceste masuri reprezinta anularea subventiilor de incrucisare intre consumatori si anularea unor tarife sociale, care pana acum erau "lapte si miere" pentru familiile cu venituri reduse. Presedintele ANRE a amintit ca acest tip de abonament social este subventionat de catre ceilalti consumatori casnici si ca limita de venit a fost introdusa pentru a se asigura ca persoanele cu venituri reduse beneficiaza de aceasta facilitate. "Exista cazuri in care un client cu venituri destul de mari are o casa de vacanta, iar pentru aceasta casa plateste un abonament social, deoarece nu inregistreaza consum", a exemplificat Opris, aratand ca prin noile conditii se elimina situatiile de acest gen.

Pentru a beneficia de tariful social, consumatorii trebuie sa depuna o declaratie pe proprie raspundere ca nu au un venit pe membru de familie care depaseste salariul minim pe economie, iar aceste documente trebuie validate de primaria la care este arondat consumatorul respectiv. Opris a mentionat ca aceasta formula va mai functiona pana la inceputul anului viitor, cand ea ar trebui inlocuita cu o categorie de consumator vulnerabil (n.red. - ceea ce echivaleaza cu eliminarea abonamentului social, urmand ca sprijinirea persoanelor care fac parte din categoriile defavorizate sa se faca prin alte modalitati, cum ar fi primirea unor ajutoare in genul celor care sunt practicate la incalzire). "De la inceputul anului viitor, tariful social va fi anulat, iar acei consumatori cu venituri reduse se vor numi vulnerabili, iar cheltuielile trebuie sa le suporte organizatiile nonguvernamentale sau bisericile", a mai spus presedintele ANRE.

Investitiile noilor proprietari "strategici", suportate tot de consumatori

De la 1 iulie, majorarea tarifelor la energie electrica este de 5,2% si vine dupa o crestere de 4,6%, care a fost facuta la inceputul anului. Pana in 2007, preturile la utilitati vor fi majorate semestrial in functie de costuri, dar si de privatizari, pentru ca investitorii strategici trebuie sa-si recupereze investitiile. Numai la Enel, CEZ si E.ON li s-a oferit o rata de recuperare a investitiilor de 12%. Presedintele ANRE a aratat ca majorarea tarifelor a fost cauzata de cresterea preturilor combustibililor, in special a carbunelui si a gazelor naturale. Cea mai mare majorare de tarife a fost operata la distributiile de electricitate, adica cele opt filialele Electrica, din care patru au fost privatizate, cu valori cuprinse intre 8 si 18%, pentru a acoperi pierderile tehnologice.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.