Pregatiti-va rezerve de lichiditati! Incepand din dimineata zilei de joi, 30 iunie - de plata a salariilor, si pana spre miezul zilei de vineri, 1 iulie, clientii bancilor nu vor putea folosi cardurile nici pentru a retrage numerar de la bancomate, nici pentru a face plati la comercianti, nici pentru a achita facturi la ATM-uri, din cauza opririi sistemelor informatice. In perioada respectiva, cardurile emise de bancile romanesti nu vor putea fi folosite nici in strainatate.
Acesta va fi numai unul dintre aspectele practice mai neplacute din preajma zilei de 1 iulie, cand are loc trecerea la leii noi, prin taierea a patru zerouri din sumele actuale.

Pe langa retelele de bancomate si POS-uri scoase din functiune timp de cel putin 24 de ore, ghiseele bancare vor avea obloanele trase incepand de joi si pana luni, cu foarte mici exceptii. In aceste conditii, clientii bancilor vor avea de suportat o doza buna de stres cauzat de necesitatea realizarii de plati in avans ori de reesalonari ale platilor intre partenerii de afaceri.

De asemenea, clientii care au de platit rate scadente la credite chiar in zilele de 30 iunie si 1 iulie sunt sfatuiti de banci sa-si constituie inca din 29 iunie disponibilitati suficiente in conturi curente din care sumele de plata sa poata fi trase automat, fara ca ratele sa devina restante. Pentru a fi incasate pana pe 29 iunie, cecurile in lei va trebui depuse la banca din vreme, pana pe 24/27 iunie, in functie de banca. Ramane la latitudinea angajatorilor sa stabileasca plata in avans sau intarziata a salariilor. Majoritatea bancilor sustin ca si-au informat clientii companii asupra procedurilor de urmat pentru evitarea problemelor in zilele respective.

Intrucatva, perioada va fi asemanatoare celei cand sfarsitul de an cade intr-o zi din cursul saptamanii, cu marea deosebire ca atunci cardurile pot fi folosite fara probleme.

Conform instructiunilor BNR, bancile comerciale nu vor lucra cu clientii in zilele de joi, 30 iunie, si vineri, 1 iulie, pentru a se putea ocupa exclusiv de operatiunile interne de adaptare a sistemelor informatice si conversie a sumelor aflate in conturi din lei vechi in lei noi.

Conversia se realizeaza prin impartire la 10.000, urmata de rotunjirea zecimalelor. Unele dintre banci, asa cum este Bancpost, de exemplu, vor avea program mai scurt si in ziua de miercuri, 29 iunie, lucrand pana la ora 12:00. O alta mare banca de retail, BRD-SocGen, care opereaza a doua retea de unitati ca marime, intentioneaza sa mentina unitati deschise publicului si in zilele de 30 iunie si 1 iulie, insa numai pentru operatiuni simple, cum ar fi constituirea de depozite sau schimb valutar. Nici o unitate insa nu va distribui lei noi in zilele respective.
Clientii companii ai tuturor bancilor trebuie sa stie ca in zilele de joi si vineri nu vor putea efectua nici un fel de plati, pentru ca sistemul de plati interbancare nu functioneaza.

Cat ii priveste pe clientii persoane fizice, bancherii le recomanda acestora sa-si faca o planificare a cheltuielilor pentru data de 30 iunie si sa isi asigure din timp numerarul necesar. Depozitele la termen cu scadente in cele doua zile amintite se reinnoiesc automat pe perioade similare sau vor fi virate, tot automat, in conturi curente, in functie de optiunile exprimate de clienti la data constituirii.

Functionarea sistemului bancar urmeaza sa reintre in normal luni, 4 iulie, aceasta fiind prima zi in care un client va putea primi lei noi de la casieria unei banci.
Posesorii de carduri ar putea avea sansa de a intra in posesia unor bancnote noi inca din dupa amiaza zilei de 1 iulie, cand retelele de ATM-uri vor fi repuse in functiune.

Sansa nu este insa prea generoasa, pentru ca numarul bancomatelor alimentate cu lei noi chiar de pe 1 iulie va fi destul de mic. BCR, cea mai mare banca, va incepe sa alimenteze piata cu lei noi prin intermediul a 250 de ATM-uri. "Cele 250 de ATM-uri, sunt situate in toate judetele, in locatii din zone de interes pentru clienti. Celelalte ATM-uri vor functiona si dupa 1 iulie cu bancnote din vechea emisiune, urmand sa fie adaptate la noile bancnote esalonat, in urmatoarele luni", a declarat pentru ZF Cornel Cojocaru, director de comunicare la BCR.

BRD a pregatit 100 de bancomate, distribuite echilibrat in ansamblul retelei. "Estimam ca intreg parcul de bancomate va functiona cu lei noi cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii martie 2006", spune Claudiu Cercel, directorul directiei de operatiuni la BRD-SocGen si responsabilul proiectului de denominare pentru a doua banca de pe piata.

Marea majoritate a ATM-urilor altor banci nu se vor grabi sa ofere lei noi. Astfel, reteaua Raiffeisen Bank, de 582 de bancomate, va continua sa elibereze numai bancnote vechi si dupa 1 iulie. " Migrarea ATM-urilor noastre se va face regional si intr-un interval de 6 - 9 luni", a declarat Georgian Constantin, project manager denominare la Raiffeisen. Bancpost, care are peste 500 de bancomate, a adaptat deocamdata pentru leii noi numai 16 dintre acestea, majoritatea din Bucuresti.

Pe langa faptul ca numarul de ATM-uri care vor elibera lei noi va fi restrans in prima faza, aparatele vor alimenta piata numai cu anumite bancnote. Astfel, BCR incepe cu bancnote de 10 si 50 de lei (echivalentele actualelor cupiuri de 100.000 si 500.000 lei), urmand ca ulterior sa introduca si bancnota de 100 de lei (echivalentul cupiului de 1.000.000 lei). Cele 100 de bancomate adaptate ale BRD vor elibera de la inceput toate cele trei cupiuri mentionate - 10, 50 si 100 lei, aceeasi structura fiind aleasa si de Bancpost.

De notat este faptul ca bancile nu vor putea face operatiuni de preschimbare a leilor vechi in lei noi prin intermediul casieriilor, asa cum se intampla in cazul schimbului valutar, de exemplu. O exceptie vor constitui automatele de schimb valutar ale BCR, care, potrivit reprezentantilor bancii, vor oferi acest serviciu de preschimbare.

Intreruperea timp de doua zile a operatiunilor cu clientela, precum si posibila debusolare creata la nivelul publicului, risca sa produca aglomeratii in sucursalele bancilor, inclusiv ca urmare a interesului starnit de noile bancnote si monede metalice. "Avand in vedere psihologia clientilor referitoare la dorinta de a beneficia cat mai curand de bancnote din noua emisiune, dar si unele dificultati generate de conversia ad hoc lei vechi/lei noi, este posibila o oarecare crestere a numarului de clienti care vor apela la serviciile bancii, precum si o crestere a timpului consumat de clienti la casierii, insa nu preconizam crearea unei aglomeratii deosebite la ghisee", a declarat Cornel Cojocaru, de la BCR.

Claudiu Cercel, sef de proiect la BRD, crede ca nu vor fi probleme deosebite intrucat clientii stiu ca si leul vechi va continua sa circule si, mai mult, ca va putea fi preschimbat pentru o perioada nelimitata.

Ramane de vazut cat de multe stiu clientii despre taierea zerourilor. "Credem insa ca sunt posibile anumite presiuni inflationiste. Speram totusi ca acestea vor fi temporare si se vor resorbi in lunile care urmeaza", comenteaza Cercel. De alta parere este Georgian Constantin, de la Raiffeisen: "Daca avem in vedere ca momentul afisarii preturilor in leul nou, care ar fi reprezentat o ipotetica oportunitate de rotunjire prin adaos, s-a consumat deja la 1 martie, nu cred ca trebuie sa ne mai asteptam la majorari ale preturilor ca urmare a denominarii".

Toate cele mai mari trei banci de pe piata sustin ca nu au temeri legate de parcurgerea din punct de vedere tehnic a perioadei de trecere la leii noi. Cert este insa ca modificarea sistemelor informatice, a retelelor de bancomate, precum si celelalte adaptari interne, reprezinta costuri insemnate pentru banci.

De pilda, Claudiu Cercel afirma ca BRD a cheltuit cateva sute de mii de euro pentru dezvoltarile si configurarile informatice, operationale si logistice necesare trecerii la leul nou. Factura se arata considerabil mai mare in cazul Raiffeisen, care nu va avea totusi nici un bancomat adaptat pentru lei noi la 1 iulie. "Pentru noi, costurile denominarii vor fi de ordinul milioanelor de euro", a declarat Georgian Constantin, project manager, adaugand ca pe termen mediu banca va avea de castigat din simplificarile pe care le aduce denominarea pe partea financiar-contabila si a simplificarii formularisticii.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.