Bancile au intrat in linie dreapta cu pregatirile pentru denominare. De trei saptamani, zilnic, intre orele 8 -19, fiecare banca face simulari de tranzactii pentru plati de mare valoare (peste 500 milioane lei) si plati de mica valoare. Conducerea Asociatiei Romane a Bancilor si TransFonD considera ca pregatirile sunt in grafic, precizand ca pana acum nu au aparut incidente in cadrul simularilor.

Cea mai grea perioada pentru banci va fi in zilele de 30 iunie, 1, 2 si 3 iulie, cand automatele bancare si punctele de vanzare de la comercianti vor trebui sa faca fata cererii masive de numerar in moneda noua. Posesorii de carduri trebuie sa stie ca, in noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, fiecare banca va face o pauza de aproximativ 1-2-3 ore spre a-si adapta sistemul informatic la noua moneda.

"In perioada imediat urmatoare, fiecare banca isi va anunta clientii despre modul in care li se vor accepta documentele in ultimele zile ale lui iunie si primele zile ale lunii iulie, despre orarul de lucru cu persoanele juridice si persoanele fizice si cum vor functiona bancomatele proprii. Anuntul va fi furnizat o data cu extrasul de cont, prin afisare sau anunt in presa. Fiecare banca va avea un program distinct din acest punct de vedere, in functie de contractele acesteia cu furnizorii de echipamente care vor modifica ATM-urile pentru leul nou. Nu se va putea ca, in ziua de 30 iunie, pana la ora 24 automatele bancare sa dea lei vechi, iar dupa aceasta sa furnizeze lei noi. Vor fi opriri la bancomate de 1-2 -3 ore, in functie de banca, pentru a fi realizata migrarea la leul nou. De saptamana viitoare vor aparea primele astfel de anunturi", subliniaza Rau Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Probleme similare vor fi si in ceea ce priveste acceptarea platii pe card la comercianti, la restaurant s.a. Zilele acestea continua testarile pentru platile electronice de mare si mica valoare, testare inceputa in 30 mai si care va dura pana la denominare.

"Pe 30 iunie se vor produce schimbarile de solduri la banci din lei vechi in lei noi. Nu cred ca vor fi probleme din acest punct de vedere. Sunt deja stabilite prin legea denominarii modalitatile de rotunjire a sumelor, respectiv ceea ce este peste 0,5 se adauga, iar sub acest prag se ia", informeaza Mirela Palade, director in BNR. In paralel cu tranzactiile bancare reale, in mediul de test se vor face simulari pana la sfarsitul lunii pentru adaptarea la noua moneda.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.