Investitorii vor avea de ales intre 50% si 62% din actiunile bancii

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a publicat joi anuntul de privatizare a pachetului majoritar de actiuni al Bancii Comerciale Romane (BCR), urmand ca termenul final pentru depunerea ofertelor sa fie data de 7 iulie. Anuntul marcheaza intrarea in ultima etapa a uneia dintre cele mai importante privatizari din Romania. BCR este cea mai mare banca din Romania, cu o valoare a activelor care depaseste sase miliarde de euro, acoperind mai mult de un sfert din piata bancara din Romania. Cu 317 filiale si peste 12.000 de angajati, BCR este, de asemenea, una dintre cele mai mari banci din Europa de sud-est. Potrivit lui Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS, privatizarea BCR reprezinta un reper deosebit de important in procesul de consolidare a economiei de piata in Romania, iar investitorul strategic va fi selectat dintre institutiile bancare internationale cu reputatie dispuse sa sustina dezvoltarea BCR.

Procesul de privatizare al BCR se va derula in conformitate cu practicile internationale in domeniu, consultant financiar fiind Daiwa Securities SMBC.

Scrisorile de intentie vor contine in mod obligatoriu cele mai recente situatii financiare si rapoarte auditate, o scurta prezentare a activitatii derulate in Europa Centrala si de Est si in Romania, dar si o scurta prezentare a motivatiei de a investi in BCR.

Un proces flexibil

Investitorii calificati conform criteriilor de precalificare vor finaliza procedurile de due diligence pana in toamna anului 2005, dupa care vor depune ofertele finale. Acestea vor include o oferta financiara si una tehnica, care sa contina un plan de afaceri pentru BCR. Dupa evaluarea ofertelor valabile, se va trece la negocieri pentru finalizarea termenilor si conditiilor de vanzare si pentru intocmirea contractului. "Speram sa finalizam negocierile pana la sfarsitul anului", a mai declarat presedintele AVAS. Explicand de ce s-a luat decizia vanzarii fie a unui pachet de 50%, fie a unuia de 62% din actiunile BCR, Gabriel Zbarcea a precizat ca "Guvernul Romaniei a decis sa ofere investitorilor flexibilitate, permitandu-le sa preia fie tot pachetul disponibil, fie unul care sa le ofere o majoritate simpla, in conformitate cu strategiile de afaceri individuale ale fiecaruia".

O serie de banci internationale au exprimat deja interesul in preluarea unui pachet majoritar BCR. O data cu inceperea oficiala a procesului de privatizare, se asteapta o competitie intensa, care va asigura faptul ca investitorul selectat va plati un pret corect pentru actiunile BCR, oferind in acelasi timp cele mai bune oportunitati pentru dezvoltarea ulterioara a bancii si a sectorului financiar din Romania.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.