Denominarea de la 1 iulie 2005 aduce romanilor o simplificare a cheltuielilor, prin mutarea virgulei cu patru cifre mai la stanga. In fapt, taierea a patru zerouri din coada leului inseamna transformarea zecilor de mii in unitati si a miilor si sutelor de lei vechi in bani noi. In loc de simplificari in gestionarea banilor, apar mai multe complicatii. In practica, anul 2005 va fi un an de cosmar pentru contabili.

Capitalul social

Pentru a iesi la lumina din hatisurile legislatiei romanesti privitoare la evenimentul financiar central al anului in curs, am apelat la economistul Ana Dinca de la compania de consultanta Audit One. Expertul considera ca cea mai importanta chestiune de rezolvat in acest an este recalularea capitalului social. Acest aspect afecteaza toate societatiel comerciale din Romania deoarece capitatul este in prezent calculat in lei vechi (ROL). In cvasitotalitatea cazurilor, cifra ce reprezinta capitalul se termina in doua cifre ca re nu sunt doi de "zero". Firmele care au in coada capitalului social o suma multiplu de 100 lei nu fac decat sa taie zerourile, pentru a avea noul capital exprimat in lei noi (RON), care sa se termine in subdiviziuni cu doua zecimale. Cum mai toate companiile nu sunt atat de norocoase, sunt necesare schimbari la Registrul Comertului. Rezultatul trebuie sa fie rotunjirea fie in plus, fie in minus a capitalului social.

Sa lua ca exemplu firma fictiva SC Denominarea SA, al carei capital social nu se termina in doua zerouri. O actiune este evaluata la 1.328 lei vechi. Asadar, avem in fata doua solutii: fie majorarea pretului actiunii cu 72 de lei pentru obtinerea unei valori de 1.400 lei vechi, fie rotunjirea in minus prin reducerea valorii cu 28 de lei vechi la suma de 1.300 lei vechi. Aceasta decizie trebuie luata pana la data de 30 iunie 2005. Pentru adoptarea acestei decizii este necesara in primul rand convocare Adunarii Generale a Actionarilor, cu tot ce decurge de aici. In caz contrar, firma poate sa nu convoace AGA si sa nu faca nici o mutare. In acest caz, Registrul Comertului va reduce automat valoarea actiunii. Indiferent de valoarea actiunii, autoritatea va reduce valoarea indiferent de cifra din coada. Daca actiunea valoareaza 2.599 lei vechi, valoarea ei va fi redusa cu 99 lei vechi, la suma de 2.500 ROL, pentru a face rotujirea asa cum se cuvine.

Dar de unde vor proveni sumele in plus? Daca vorbim despre adaugarea de valoare unei actiuni, insemna ca trebuie sa fie o suma de bani care sa fie adusa de undeva. Este vorba despre profitul din anul precedent. Aceasta este sursa din care se vor putea acoperi sumele necesare efectuarii denominarii la nivelul capitalului social.

Partea buna a denominarii este ca modificarea valorii actiunilor se va face la Registrul Comertului fara a se achita vreo taxa, in conformitate cu prevederile Legii nr. 101/2005. La fel si reducerea valorii actiunii efectuate independent de Registrul Comertului. Tot gratuit. Considerati-o ca pe o promotie din partea autoritatilor!

In plus sau in minus?

Referitor la situatia financiara, este necesara trimiterea unei notificari catre fiecare client in parte, prin care sa se stabileasca valoarea produselor contractate la preturi care nu se termina in doua zerouri. In cazul contractelor cu valori mari, care pot fi rotunjite fara probleme, denominaea se face automat, fara a fi necesare notificari.

Asadar, problema care va veni imediat dupa denominare este rotunjirea. Mai ales ca incepand cu data de 1 iulie anul curent, toate documentele, raportarile si declaratiile trebuie sa fie efectuate in leu nou (RON).

Dar ce ne facem cu preturile practicate de furnizori, in cazul in care acestea sunt exprimate in lei vechi si includ si valori de zeci de lei vechi? Acestea se pastreaza intr-un cont separat, la capitolul "Sume in curs de lamurire". Clarificarea statutului acestor sume va interveni la 31 decembrie, prin corectia de sfarsit de an. Probleme se pot ivi atunci cand se aduna plusuri cu minusuri. Mai exact rotujiri in sus cu rotunjiri in jos.

Pretul corect

Preturile sunt afisate in prezent in moneda veche si in moneda noua, prin mutarea virgulei. O paine de 5.000 lei vechi valoreaza 0,50 lei noi. Problemele vor interveni atunci cand se va incerca reclacularea pretului. Sa ne gandim la faptul ca in acesti 5.000 lei vechi intra o multime de costuri. Electricitate, transport, faina etc. Toate aceste costuri pot fi exprimate - mai bine zis, mai mult ca sigur - in sume care nu se tetrmina in doua zerouri. Daca furnizorii de materie prima (includem aici toate sumele folosite in procesul de fabricatie) rotunjesc in sus, prin adaugare de valoare, vom avea un pret mai mare. Suma pe care o vom plati pentru acea paine care valora la 30 iunie 5.000 lei vechi poate fi peste o saptamana dupa denominare ceva mai mare. Poate 0,55 lei noi, sau chiar 0,60 lei noi. Diferenta de prea este data tocmai de rotunjirile in sus ale tarifelor practicate de furnizorii pe linia procesului de fabricatie a produsului finit. In cazul nostru, a painii.

Nu este exclus sa avem de-a face cu scaderi de preturi. Dar cum mentalitatea romanilor spune altceva, slabe sanse. Daca vom avea de-a face numai cu rotunjiri in jos ale costurilor practicate de furnizorii de materie prima, pretul final al produsului va fi alcatuit din componente mai reduse ca valoare. In acest caz, pretul painii in cauza se poate reduce de la 5.000 lei vechi la 0,45 lei noi. Poate chiar 0,40 lei noi.

Dar ce se va intampla cu preturile unor obiecte mici, care in prezent costa sub 100 lei vechi. Prin rotunjire pretul poate creste spectaculos sau obiectul in cazua poate deveni fara valoare. V-ati intrebat cat costa o pioneza sau un ac? Undeva sub 100 lei vechi. Adiac sub un ban nou. Daca pioneza este "de firma" si costa 68 de lei vechi, prin rotunjire va costa 1 ban nou. Dar acul daca ar costa - sa zicem - 25 lei vechi, prin rotunjire acestas devine fara valoare: 0,00 lei noi! In cantitati industriale, diferenta de valoare se simte. Un vagon cu pioneze este mai valoros dupa 1 iulie, in timp ce un cargo plin cu ace de pe un vaport nu mai are nici o valoare.

La casierie

In acest an, vom putea folosi ambele cupiuri. Atat bancnotele si monedele vechi cat si pe cele noi. Ambele variante au putere circulatorie.

Situatia aceasta poate genera confuzii la casierie. Sa ne imaginam un hipermarket dintr-un oras mare, o coada mare la o casa unde se plateste intr-una atat cu lei noi cat si cu lei vechi. Sa luam ca exemplu o factura de 205.778 lei vechi, adica 20,58 lei noi. Cumparatorul achita cu urmatoarea cupiura: o bancnota de 5 lei noi + o bancnota de 50.000 lei vechi + o bancnota de 10 lei noi + o moneda de 50 bani noi + o moneda de 5.000 lei noi. Ati inteles ceva la prima citire? Puteti calcula exact dintr-o privire? Cam cat timp va ia sa calculati restul? Oricum, cel putin 5 secunde. Si asta daca ne punem in postura clientului care a avut timp la coada la calculeze cat are de dat si cat are de primit. Ce se intampla cu casiera? Cel mai probabil raspuns: se zapaceste. Si asta dupa ce a avut de-a face cu cel putin 50 de cumparatori care au platit care mai de care mai "variat".

Exceptii

Noroc ca avem parte si de exceptii. In cazul exprimarii cursului valutar in lei, transformarea monedei straine in moneda locala se face utilizandu-se patru zecimale. In acest mod, nu este vorba despre o rotinjire, ci doar de mutarea virgulei. In prezent, cursul are virgula, chiar daca nu figureaza. De exemplu, un euro a fost cotat pentru data de 8 iunie la valoarea de 36.160 lei vechi. Virgula si zecimalele nu mai figureaza, deoarece valoare pe care o aduc este neglijabila. Cursul exact este de 36.160,00 lei. In cazul cursului, exprimarea in moneda noua taie cele doua zerouri reprezentate de banii vechi. Miile si sutele de lei vechi devin bani; primele doua zecimale de dupa virgula. Ultimele doua cifre, devin zecimalele trei si patru. Avem astfel un curs de 3,6160 lei noi pentru un euro (in data de 8 iunie).

Exprimarea valorilor in patru zerouri se pastreaza si pentru valorile actiunilor tranzactionate si pe piata bursiera. In acest mod, se pastreaza structura si valorile relative ale pasilor de cotare pentru segmentul principal al pietei bursiere (segmentul de piata "Regular") si pentru segmentul de piata "Deal", cae vor ramane neschimbate fata de cele de dinainte de denominare.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.