Legea prin care se prevedea denominarea actiunilor/partilor sociale si a capitalului social al societatilor comerciale a luat prin surprindere o mare parte a mediului de afaceri. O buna parte din societatile comerciale nu au avut timp sa convoace adunarile generale extraordinare ale actionarilor, care presupun prezenta reprezentantilor a cel putin 3/4 din capitalul social. Ele se vor trezi cu capitalul social diminuat de la sine de la 1 iulie. Si companiile care-si maresc capitalul social vor avea probleme deoarece inregistrarea noilor valori la Registrul Comertului ar putea fi intarziata din cauza birocratiei din aceasta institutie. Registrul Comertului va plati, la randul sau, intarzierea adoptarii normelor legale: aceasta institutie va trebui sa inregistreze pe gratis modificarile de capital social.

Legea prin care se prevedea denominarea actiunilor/partilor sociale si a capitalului social a societatilor comerciale a fost publicata in Monitorul Oficial nr.378 pe 5 mai 2005, in conditiile in care Legea denominarii leului a fost adoptata pe 14 iulie 2004.

Legea 101/2005 prevede ca pana la data de 30 iunie 2005, societatile comerciale pe actiuni trebuiau sa hotarasca denominarea valorii nominale a actiunilor astfel ca noua valoare, in lei vechi, sa fie multiplu de 100. Aceasta pentru ca in urma operatiunii de impartire, aferenta denominarii nu pot rezulta mai mult de doua zecimale. In cazul in care societatile respective nu se conformeaza termenului legal, Oficiul National al Registrului Comertului va efectua din oficiu, incepand din data de 1 iulie, diminuarea valorii nominale a actiunilor.

Actiunea presupune majorarea sau reducerea corespunzatoare a capitalului social, cu pastrarea numarului de actiuni si a cotei de participare la capitalul social. Legea 31 a companiilor impune convocarea unei adunari generale extraordinare a actionarilor societatilor comerciale. Daca in cadrul acesteia se face o reducere a capitalului social, Registrul Comertului nu solicita nici o dovada in afara hotararii Adunarii Generale a Actionarilor.

Chiar daca nu vor, firmele trebuie sa modifice valoarea actiunilor

Unele firme se plang ca nu au avut timp sa se conformeze legii. Impact, societate pe actiuni, si-a programat adunarea in iulie. "Timpul de la care a aparut legea a fost prea scurt pentru a lua o hotarare. Nu s-a facut o comunicare buna a legii din partea Registrului Comertului", ne-a declarat reprezentantul Impact, Bogdan Alexandru Boza.

Alte firme s-au conformat legii, dar au alte nemultumiri. Presedintele Uniunii Patronatului Roman, Marian Petre Milut, ne-a spus ca societatile la care este actionar au rotunjit in sus capitalul social al acestora. "Daca guvernantii stiau ca vom intra in Uniunea Europeana in 2007, aceasta actiune nu-si avea rostul. Aceasta deoarece in 5-6 ani vom trece la euro", ne-a declarat Milut. Potrivit informatiilor de la Registrul Comertului, aproape toti cei care au depus actele privind noul capital social au diminuat valoarea actiunilor.

Din pacate, desi am intrebat la mai multe compartimente ale Registrului Comertului, nu am putut afla cate companii si-au modificat capitalul social pana in prezent, desi datele sunt inregistrate automat.

Registrul Comertului face munca patriotica

Legea prevede ca inregistrarea in Registrul Comertului a majorarii sau reducerii capitalului social se va face fara plata taxelor si tarifelor legale. Registrului Comertului va suporta din fondurile sale costurile operatiunii. Expertul juridic Oana Ghita spune ca va fi greu pentru Registrul Comertului sa faca aceste modificari, avand in vedere volumul mare de munca ce trebuie depus.

Modificarile automate scriptice de la Registrul Comertului vor fi apoi aprobate de adunarile generale ale societatilor comerciale. "Societatile comerciale vor fi obligate sa tina aceste adunari, pentru ca atunci cand vor trebui sa se duca la Registrul Comertului pentru a face orice mentiune li se vor cere si aceste modificari", spune expertul juridic Oana Ghita. Societatile comerciale nu au ce face si trebuie sa se supuna legii, chiar daca vor exista actionari nemultumiti de o eventuiala diminuare a valorii actiunii lor. "Legea privind denominarea este corelata cu Legea privind societatile comerciale. Societatile comerciale trebuie sa se supuna ei. Oricum o rotunjire va aduce doar modificari modice ale capitalului social si ale valorii actiunilor", ne-a declarat avocata Oana Ghita. Si reprezentantul Impact, Bogdan Alexandru Boza, este sceptic in privinta vreunei actiuni in instanta impotriva modificarilor automate ale capitalului social. "O actiune in judecata costa, asa ca trebuie sa vezi care sunt pierderile legate de aceasta denominare", ne-a declarat Boza.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.