Primaria Capitalei isi va mari bugetul cu 770 de milioane de euro in urmatorii 10 ani, de pe urma construirii celui mai mare proiect imobiliar din Europa Centrala si de Est. Baneasa Investments a lansat, ieri, pe piata romaneasca unul dintre cele mai ample proiecte private de dezvoltare urbana din Europa Centrala si de Sud-Est. Intinzindu-se pe o suprafata de 220 de hectare, din care 50 de hectare de spatiu verde, proiectul va mari suprafata Capitalei cu 1%.

Miniorasul va fi situat in partea nordica a sectorului 1. Perimetrul va fi delimitat de Aeroportul Baneasa, Drumul National 1, Aleea Privighetorilor si zona Iancu Nicolae. Potrivit directorului general al Baneasa Investments, Mihail Mateescu, proiectul va fi finalizat in anul 2015 si va necesita o investitie de aproximativ 1,2 miliarde de euro. Planificarea si proiectarea au inceput in urma cu cinci ani. Pina in prezent, investitiile s-au cifrat la circa 20 de milioane de dolari.

Suspiciuni pe un teren de 1.000 de miliarde de lei

In 2000, Baneasa Investments a initiat acest proiect imobiliar si a semnat un parteneriat cu Univestitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMVB), care detine 49,88% din capital. USAMVB a donat atunci 220 de hectare catre Baneasa Investments. Suprafata reprezinta 2% din totalul pe care-l detine aceasta universitate, conform declaratiilor rectorului Ioan Alecu.

Mai mult, incepind cu anul 2000, universitatea a fost privilegiata fata de ceilalti actionari, primind anual, conform statutului societatii, 576.000 de dolari, desi Baneasa Investments nu a realizat profit, fiind in derulare un program de investitii. Inca de la semnarea parteneriatului au existat suspiciuni legate de modul in care Universitatea a donat acest teren. Dar, potrivit lui Alecu, acuzatiile sint nefondate, intrucit terenul din Baneasa nu facea parte din domeniul public sau privat al statului. Inainte de asociere, terenul a fost evaluat de cinci agenti autorizati la 1.000 de miliarde de lei, ceea ce ar echivala astazi cu peste 38 de milioane de euro.

Afaceri de 20 de miliarde de euro

Cifra de afaceri generata de agentii economici atrasi in aceasta zona va fi de aproximativ 20 de miliarde de euro in urmatorii zece ani, a estimat Mateescu. Conform oficialului de la Baneasa Investments, zona centrului comercial va genera anual venituri de 1-1,2 miliarde de euro, in timp ce micul comert si serviciile ar putea atinge, in medie, 100 de milioane de euro pe an. Zona de afaceri ar putea furniza intre 600-700 de milioane de euro in fiecare an, iar bugetul local la Capitalei ar urma sa cistige mai mult in urmatorii 10 ani. "Bugetul local al Bucurestiului va administra in urmatorii ani aproximativ 770 de milioane de euro, proveniti din taxe si impozite generate de dezvoltarea economica din aceasta zona", a afirmat Mateescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.