Distribuitorii de medicamente si farmacistii nu au semnat protocolul propus de MS si MFP. Secretarul de stat Nicolae Ivan, chemat in fata membrilor Colegiului Farmacistilor din Romania sa spuna clar ce are de gand cu plata datoriilor

In ciuda asteptarilor ministrului Sanatatii, Mircea Cinteza, producatorii si distribuitorii de medicamente si farmacistii nu au semnat la sfarsitul saptamanii trecute nici un protocol cu Ministerul Sanatatii (MS) si Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Echipa desemnata in urma cu o lunade premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a rezolva problema datoriei la medicamente nu a venit nici la intalnirea de vineri cu informatii concrete astfel incat sa-i convinga pe producatorii si distribuitorii de medicamentesi pe farmacisti sa semneze protocolul.
La mijlocul saptamanii trecute, ministrul Cinteza s-a aratat optimist in problema semnarii protocolului cu producatorii si distribuitorii de medicamente si cu farmacistii: ''Cred ca vineri (n.r. vineri, 10 iunie) il vom semna. Le vom da 20 la suta din datorie in luna iulie a acestui an si 80 la suta in ianuarie 2006''. Lucrurile nu au mers, insa, asa cum a sperat ministrul Sanatatii.

De la ultima intalnire care a avut loc vinerea trecuta, producatorii si distribuitorii de medicamente si farmacistii au iesit cu acelasi ''gust amar'' cu care au plecat si de la discutiile anterioare.
''Nu am semnat nici un protocol. Ministrul Sanatatii si secretarul de stat in MFP, Nicolae Ivan nu au venit astazi (n.r. vineri) cu nimic semnificativ fata de discutiile anterioare. Ni s-a repetat varianta cu autoritatile care se vor imprumuta de la o banca, cu suportarea de catre noi a unei dobanzi de 6,5 la suta si cu plata in luna iulie a.c a 20 la suta din datoria de circa 270 de milioane de euro pe care o au la medicamente'', ne-au declarat reprezentantii distribuitorilor de medicamente.

Numele bancii ramane o necunoascuta

In ceea ce priveste banca sau bancile de la care va fi luat imprumutul pentru achitarea a 20 la suta din datorie, producatorilor si distribuitorilor de medicamente si farmacistilor nu li s-a spus nici de aceasta data nimic concret:''Unii membrii din echipa desemnata de premierul Tariceanu ne-au zis ca vom afla numele bancii la intalnirea de marti (n.r. maine), iar ceilalti au spus ca se va organiza o licitatie la care vor participa cinci-sase banci. Impresia noastra este ca se trage de timp''.

Reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania nu au primit, deocamdata, mandat din partea colegilor sa semneze protocolul cu MS si MFP. ''Nu am mandat sa accept asa ceva. In cursul acestei saptamani va avea loc Adunarea Generala Extraordinara a Colegiului Farmacistilor din Romania, la care vor participa farmacistii din toata tara. Am stabilit cu secretarul de stat in MFP, Nicolae Ivan sa vina la aceasta adunare pentru a le explica exact farmacistilor cum stau lucrurile. Pana nu avem Adunarea Generala Extraordinara nu semnam nimic. De asemenea, Nicolae Ivan sau cel care va veni din partea MFP pentru a sta de vorba cu farmacistii trebuie sa prezinte si propunerea MS si MFP privind crearea unui site special unde farmaciile care accepta sa primeasca in iulie o parte din bani sa se inscrie'', ne-a declarat Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.

Totodata, in cursul acestei saptamani farmacistii vor semna cu casele judetene de asigurari de sanatate, actele aditionale pentru plafoanele ce le revin din fondul de rezerva al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Suma este de 1.200 de miliarde de lei la nivelul farmaciilor din intraga tara, iar reprezentantii farmacistilor spun ca acesti bani vor ajunge pentru eliberarea de retete compensate si gratuite ''in luna iunie si, probabil, putin in iulie''.

Concluzie comuna: Executivul trage de timp

Nici reprezentantii distribuitorilor de medicamente nu au mandat din partea colegilor pentru a semna protocolul propus de MS si MFP. ''Inaintea discutiei de maine, de la minister, voi discuta cu membrii asociatiei pentru a lua impreuna o decizie in ceea ce priveste semnarea sau nu a protocolului. Oricum, impresia noastra este ca echipa desemnata de Tariceanu a lungit-o mult prea mult in discutiile cu noi'', ne-a spus Viorel Vasile, reprezentant al Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.