Scaderea la zero a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de 2 ani va elibera o suma redusa in piata, de ordinul catorva sute de milioane de euro, insa va stimula bancile sa-si restructureze resursele atrase, in sensul majorarii celor pe termen lung.

In prezent, resursele de finantare in valuta atrase de banci, care au scadenta reziduala de peste doi ani, sunt de circa 2 miliarde euro, potrivit unor experti din mediul bancar, din care bancile nu vor mai trebui sa tina la banca centrala 40%, dupa intrarea in vigoare a deciziei.

Analistii au estimari diferite, insa, asupra sumelor pe care decizia de marti a BNR le va lasa, din mai, la dispozitia bancilor, dar atrag atentia ca este vorba de sume mici, deoarece finantarile pe termen lung atrase in prezent de banci sunt reduse.

"Nu este o suma foarte mare, vorbim de aproximativ 500 de milioane euro, in conditiile in care majoritatea pasivelor atrase sunt pe termen scurt", a estimat, citat de NewsIn, consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor, a explicat ca majoritatea depozitelor atrase in prezent de banci sunt pe termen scurt, de circa 3 luni, iar finantarile acordate de bancile mama bancilor locale sunt in mare parte pe cel mult un an, nu pe doi.

"Gestul BNR e simbolic, iar impactul va fi la fel de simbolic, deoarece majoritatea surselor de finantare folosite de banci sunt pe perioade scurte de timp", a spus Libocor.

Cu timpul, insa, bancile vor incerca sa isi rescadenteze resursele atrase pe termen scurt si mediu si sa le transforme in pasive pe termen lung, sustin cei mai multi analisti.

"Nu este important efectul imediat, ci cel pe termen mai lung. Ca urmare a deciziei, bancile vor face un transfer al scadentelor catre cele pe termen lung", considera economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

El se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa reduca rezervele minime obligatorii la pasivele in valuta, de la nivelul actual de 40%, insa "in functie de cat de repede va reusi piata sa absoarba acesti bani".


Explicatia BNR: Pentru a asigura creditarea sectoarelor cu potential pe termen lung

BNR a hotarat reducerea la 0 a ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala peste 2 ani pentru alinierea la standardele BCE si asigurarea creditarii sustenabile a economiei, vizand sectoarele cu potential pe termen mai indelungat, arata comunicatul BNR.

"In scopul alinierii graduale la standardele Bancii Centrale Europene si al asigurarii unei creditari sustenabile a economiei romanesti, vizand sectoarele cu potential de dezvoltare pe termen mai indelungat, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat reducerea la zero a ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani, fata de 40% in prezent, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009", se mai precizeaza in comunicatul detaliat.

Totodata, BNR a hotarat mentinerea nivelului actual al ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si al celei aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.