In prima zi a acestei saptamani, Banca Centrala a intervenit din nou pe piata valutara, dupa o perioada de peste o luna si jumatate (n.r. - 18 octombrie) in care cursul de schimb parea sa se miste liber. Se pare insa ca aprecierea monedei nationale din ultima luna, de 4% in raport cu euro, nu a fost pe placul BNR, care a dorit probabil stabilirea unor limite minime ale cursului.
"Guvernatorul BNR nu a afirmat niciodata ca Banca Centrala nu va mai interveni pe piata valutara, ci doar ca interventiile vor fi mai rare si mai putin predictibile", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul gu-vernatorului BNR. Oricum, acesta a precizat ca Banca Centrala, la fel ca toate institutiile similare din orice alta tara, nu trebuie sa-si motiveze supravegherea.
"Jucatorii" din piata valutara au fost insa luati prin surprindere. O parte dintre acestia se asteptau ca o noua interventie a BNR sa se produca saptamana viitoare.

"Nu inteleg in nici un fel ultima interventie a BNR pe piata valutara. Cred ca singurul efect al acestei miscari a fost bulversarea pietei valutare si aducerea ei in starea in care sa nu mai inteleaga nimic. Pe de alta parte, probabil ca a fost o miscare cu impact pozitiv asupra exportatorilor. Este categoric exclus orice argument in sensul consolidarii rezervei valutare. Iar cand este vorba de transparenta (n.r. - Adrian Vasilescu a declarat ca interventia BNR a fost realizata intr-o "maniera transparenta"), in cazul acestei interventii trebuie sa definim clar ce inseamna transparenta. Pana atunci nu se poate discuta despre acest termen. Alte argumente care ar avea la baza nivelurile minime acceptabile ale cursului sunt, de asemenea, destul de greu de demonstrat. Si in fond si la urma urmei, "programul prelungit" al miscarii de ieri nu poate fi definit ca fiind normal. Nu cred ca alte interventii, in termeniii celei de ieri, sunt de dorit", a declarat Florian Libocor, analist financiar.
Piata valutara a fost, in prima zi a acestei saptamani, una fluctuanta. Cursul a fost cand sus, cand jos, dictat de fiecare data de miscarea realizata de Banca Centrala, pentru ca in final moneda nationala sa scada cu aproape 10% in raport cu euro.
"In ceea ce priveste evolutia cursului pentru ultimele zile din acest an se poate spune ca va fi in linie cu evolutia cursului din ultima luna. Leul se va aprecia in continuare fata de ambele valute", a precizat Libocor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.