Oferta publica de vanzare de actiuni initiata de Flamingo pune in incurcatura investitorii, fiind conceputa dupa o metoda americana, bazata pe licitatie, in urma careia se formeaza pretul. Or, romanii sunt obisnuiti cu oferte publice mai simple, in urma carora toti cei care au subscris primesc actiuni, spun brokerii.

Fixarea pretului se va face potrivit unui algoritm, care are ca prima faza compararea cantitatii de actiuni subscrise cu cantitatea de actiuni oferite. Daca numarul de actiuni subscrise este mai mic sau egal cu numarul de actiuni oferite, pretul final va fi stabilit la nivelul celui mai mic pret subscris.

Daca numarul de actiuni subscrise este mai mare decat numarul de actiuni oferite, se vor ordona ordinele de subscriere inregistrate in ordinea descrescatoare pretului de subscriere. In urma acestei ordonari, emitentul va stabili pretul final.

Daca pretul oferit de un potential actionar este inferior pretului final, subscrierile acestuia sunt respinse, iar ofertantul, descalificat, asadar primi banii inapoi.

Daca pretul de subscriere este superior pretului final, ordinele de subscriere se vor ordona in functie de pretul si momentul subscrierii. 10% din actiuni vor fi alocate sub forma de bonus investitorilor care au subscris la preturile cele mai mari si tot 10% vor primi drept bonus investitorii care au subscris cel mai repede. Pentru intelegerea acestui mecanism dupa care a fost conceputa oferta Flamingo, analistii de la Ieba Trust au realizat o diagrama privind fixarea pretului actiunilor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.