"As dori sa exprim opiniei publice romane multumirile guvernului italian pentru importanta contributie pe care muncitorii romani o aduc la economia Italiei", a declarat, ieri, vicepremierul si ministrul de externe al Italiei, Gianfranco Fini.

Seful diplomatiei italiene a mai precizat ca oamenii de afaceri italieni s-au integrat bine in societatea romaneasca si joaca un rol din ce in ce mai important. "Este si motivul pentru care acordul bilateral al Fortei de Munca e la un pas de a fi ratificat", a mai spus Fini. Ministrul roman de externe, Mihai Razvan Ungureanu, adauga ca Romania este primul partener comercial al Romaniei, cu care a derulat anul trecut schimburi comerciale de 8,5 miliarde de euro. Italia, a adaugat Ungureanu, este al saselea investitor strain.

Gianfranco Fini a adaugat ca exista o tendinta de crestere a schimburilor comerciale descrisa de marirea cu 7,7% in 2004 a fluxurilor comerciale fata de 2003.

"Sunt convins ca aceasta crestere oglindeste reformele pe care autoritatile romane le fac. Romania este un exemplu de seriozitate", a spus ministrul italian. Vicepremierul Fini a precizat ca Italia nu renunta la moneda euro, desi ministrul de finante de la Roma a sugerat ca ar fi utila o revenire la lira italiana.

In actuala sa forma, Codul Muncii contine "prevederi rigide si imperfectiuni", fiind, practic, "un obtacol" pentru oamenii de afaceri italieni, a declarat ieri presedintele UNIMPRESA (Asociatia Investitorilor Italieni din Romania), Marco Tempestini. Aceasta lege contine "prevederi rigide si imperfectiuni", fiind, practic, "un obtacol" pentru oamenii de afaceri italieni, spune el.

"Nu putem sa dam afara salariatii cand vrem noi", s-a plans Tempestini. Pe de alta parte, el a subliniat ca investitorii italienii in tara noastra au obtinut rezultate foarte bune, pe care nu le-ar fi obtinut in patria mama. "Conationalii nostrii au realizat aici investitii pe care nu le-ar fi putut face in Italia", a mentionat presedintele UNIMPRESA.

Tempestini a propus o coalitie cu patronatele romane pentru "flexibilizarea fortei de munca" si pentru dezvoltarea economica a tarii noastre. El a criticat si birocratia si coruptia din administratia publica locala, apreciind ca evolutia pozitiva a societatii romanesti este blocata de birocratie. Principalele companii italiene care au investit in Romania sunt Enel, Tenaris si Pirelli.

Directorul general al Generali Asigurari, Tudor Moldovan, a amintit ca societatea italiana Generali era lider de piata in Romania anului 1935. El a precizat ca locatia actualului hotel Hilton a fost o cladire care a apartinut Generali, la fel ca si sediul central al BCR din Piata Universitatii.

Potrivit reprezentantilor UNIMPRESA, in prezent sunt circa 11.000 de firme italiene in Romania.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.