Piata de capital pare sa-si fi revenit din amorteala. Valoarea totala a tranzactiilor a depasit ieri 160 miliarde de lei, ceea ce pentru brokerii de la Active International reprezinta o valoare semnificativa, avand in vedere ca piata incepuse, in ultima vreme, sa depaseasca cu greu 100 miliarde de lei. Indicii bursieri BET si BET-C au crescut cu 2,2%, respectiv 1,6%, iar BET-FI a facut un pas catre o variatie pozitiva de 0,6%.

Din nou, sectoarele petrolier si bancar au atras cumparatorii, sustinand astfel, dupa cum spun brokerii de la Prime Transaction, lichiditatea pietei. Tot ei afirma insa ca volatilitatea (alternanta de scaderi si cresteri intr-un timp scurt) a fost si ieri caracteristica pietei, cel putin in prima parte a sedintei.

Cea mai tranzactionata companie a fost Petrom (SNP), cu un volum de 12,3 milioane de titluri transferate si o valoare totala de 50,5 miliarde de lei. Pretul a inchis la 4.060 lei/actiune, mai mare cu 4,1% decat cel din ziua precedenta.

La deschiderea sedintei de tranzactionare actiunile SNP au atins chiar nivelul de 4.200 lei/actiune, dupa care au inceput sa scada. Un volum de 750.000 actiuni a fost transferat printr-o tranzactie speciala, la pretul de 4.150 lei/ actiune, cu un rulaj de 3,1 miliarde de lei.

Florin Dan, broker la societatea de brokeraj Carpatica Invest este de parere ca aceasta crestere a titlurilor SNP survine ca urmare a articolelor aparute in presa, potrivit carora conducerea OMV, actionarul majoritar al Petrom, intentioneaza sa faca disponibilizari. "Acest lucru inseamna scaderea cheltuielilor, asadar cresterea profitului companiei", precizeaza brokerul.

Si titlurile Rompetrol Rafinare au avut o evolutie pozitiva, valoarea lor fiind mai mare cu 2,8%, depasind, astfel, cu doi lei pragul de 800.

Si titlurile RRC au facut obiectul unei tranzactii speciale, in cadrul careia s-au transferat 11,9 milioane de actiuni, la pretul de 787 lei/actiune, cu o valoare totala de 9,4 miliarde de lei.

Analistul de la Carpatica Invest afirma ca se va mentine interesul pe piata pentru cele doua societati petroliere, Petrom si Rompetrol Rafinare, mai ales in contextul actual in care s-a constatat ca "pe plan mondial sunt putine rafinarii".

"In Statele Unite se pune chiar problema deschiderii mai multor companii de rafinare si extractie", spune brokerul.

Actiunile Bancii Transilvania au avut ieri o crestere considerabila, de 3,6%, cursul ajungand la 7.100 lei/actiune. S-au tranzactionat 3,6 milioane de actiuni, cu un rulaj de 25,4 miliarde de lei. Un volum de 1,3 milioane de titluri s-a transferat printr-o tranzactie speciala, in valoare de 9 miliarde de lei. Pretul la care s-a perfectat tranzactia a fost de 6.950 lei/actiune.

Trei SIF-uri au inregistrat ieri aprecieri de curs, in timp ce doua si-au pastrat valoarea din sedinta precedenta.

Titlurile SIF 5 Oltenia au crescut cu 1,6%, 12.500 lei/actiune, iar actiunile SIF 4 Muntenia au inchis la nivelul de 8.300 lei/actiune, cu 0,6% mai mult.

Brokerii afirma ca au fost mult prea multe zvonuri legate de majorarea pragului maxim la SIF-uri, astfel ca investitorii nu mai cred ca se va intampla acest lucru.

"Daca se va creste limita de detinere la societatile de investitii, pretul actiunilor va exploda", este de parere Florin Dan.

Actiunile Impact continua sa scada, pe fondul disputei intre conducerea companiei imobiliare si clientii sai, dupa cum spun brokerii. Actiunile IMP au pierdut ieri inca 0,9%, pana la 4.310 lei/ actiune.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.