Echilibristica intre creditele bancare si garantarea acestora cu active proprii

In Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare s-au operat, in ultima perioada, o serie de inscrieri referitoare la active ale Rompetrol Rafinare Constanta sau Rompetrol Group, gajate in schimbul unor imprumuturi bancare. Creditele astfel angajate au valori cuprinse intre sute de mii si milioane de dolari. Printre institutiile creditoare se numara HVB Bank Romania, Bank Austria Creditanstalt, BRD-Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Romana, Citibank Romania.

Sunt inregistrate, astfel, garantii precum "stocuri prezente si viitoare de titei si de produse finite petroliere care sunt sau vor fi localizate la Oil Terminal Constanta, in portul Petromidia ori la sediul Rompetrol Rafinare", fiind alocate produsele depozitate in tancurile si rezervoarele din patrimoniul societatii.

Cel mai mare dintre aceste gajuri pare sa fie pentru majorarea creditului sindicalizat, de la 85 la 110 milioane de dolari, acordat Rompetrol de catre HVB Bank Romania, Bank Austria Creditanstalt si BCR. Actionarii societatii sunt convocati intr-o adunare generala extraordinara, programata pentru data de 24 iunie, pentru a ratifica aceasta solutie de finantare.

Agentia Fitch sensibilizeaza bancile

Acest val de imprumuturi bancare vine pe fondul unei situatii inca incerte, intr-o perioada in care anchetele Parchetului asupra unor angajati ai grupului Rompetrol "reprezinta un factor foarte important in evolutia ratingurilor companiei, mentinerea calificativelor la nivelul actual depinzand de proprietatea asupra rafinariei Petromidia", potrivit agentiei de evaluare Fitch Ratings.

Agentia aminteste, intr-un comunicat, ca principalele acuzatii in cadrul anchetei se refera la privatizarea principalei unitati a Rompetrol, rafinaria Petromidia, iar printre persoanele vizate se numara presedintele si actionarul majoritar, Dinu Patriciu, care a fost chiar retinut, pentru 24 de ore, la sfarsitul lunii mai.

Analistii Fitch apreciaza ca ramanerea la categoria actuala depinde de mentinerea lichiditatii grupului, precum si a proprietatii asupra rafinariei Petromidia. Agentia de evaluare arata ca investigatia nu va determina, cel mai probabil, bancile creditoare sa ceara rambursarea anticipata a creditelor acordate Rompetrol. Cu toate acestea, Fitch va continua sa monitorizeze lichiditatea Rompetrol.

O deteriorare semnificativa a acesteia, spre exemplu prin plata unor amenzi, un rezultat negativ al anchetei sau rambursarea anticipata a creditelor catre banci va exercita o anumita presiune asupra ratingurilor. Potrivit Fitch, datoriile companiei sunt in majoritate imprumuturi bancare pe termen scurt, reflectand un risc de refinantare relativ ridicat. In fine, analistii Fitch si-au exprimat preocuparea ca anchetele Parchetului ar putea distrage atentia managementului companiei de la implementarea strategiilor si a operatiunilor cotidiene.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.