Conducerea grupului Altex si directorul companiei Euroline Retail Service au organizat, ieri, o conferinta de presa pentru a explica in detaliu ce se ascunde in spatele creditarii cu buletinul de identitate. Cele doua societati au lansat, in luna octombrie, o procedura inedita de imprumut pentru clientii care vor sa achizitioneze produse de folosinta indelungata din retelele de magazine Altex si Media Galaxy: clientii pot obtine, prezentand numai actul de identitate, un credit in limita sumei de 20 milioane de lei, cu care vor putea cumpara produse in valoare de pana la 18 milioane de lei.

Pentru inceput, Dan Ostahie, presedintele grupului Altex, a precizat ca achizitiile de electronice, electrocasnice, produse IT si alte bunuri de folosinta indelungata sunt insotite, in retelele comerciale Altex si Media Galaxy, de o serie de servicii conexe, creditarea cu "birocratie zero" (numai in baza actului de identitate) facand parte din categoria de servicii financiare acordate clientilor Altex. Iar Konstantin Konstantellos, directorul general al Euroline Retail Service (ERS) - societate specializata in acordarea de credite de consum - a spus ca in alte tari acest sistem de creditare "functioneaza de ani de zile".

Diferenta dintre pretul produsului si valoarea imprumutului depinde de durata de creditare. De exemplu, suma maxima poate fi contractata numai pe o perioada de 6 luni. Astfel ca, in limita celor 20 milioane de lei, se pot achizitiona bunuri in valoare de maximum 18 milioane de lei, restul reprezentand taxele si comisioanele aferente. Pe masura ce termenul de rambursare creste, se majoreaza si diferenta dintre suma imprumutata si pretul produsului.

Teparii sunt eliminati din start

Prudentialitatea legata de acest sistem de creditare functioneaza ca o mana de fier intr-o manusa de catifea. "Noi avem angajati amabili si draguti, stim ca e dificil sa suni pe cineva si sa-i reamintesti ca are o plata de facut; pe cei de rea-credinta incercam sa-i respingem din start si, in plus, ne bazam si pe experienta noastra in tarile din Europa de sud-est", a declarat oficialul Euroline Retail Service, referindu-se la situatiile in care clientii incep sa nu mai ramburseze ratele datorate. "Ne asteptam ca rata de default pe acest tip de credite sa fie egala cu zero. Nu vrem sa ajungem la situatii in care sa sechestram bunurile, pentru ca incercam, prin alte metode, sa-i convingem pe clienti sa-si achite ratele. Pentru inceput, putem avea cu ei un fel de 'nice conversations', iar daca respectivul continua sa refuze plata, atunci avem o istorie si incepem sa ne intrebam de ce nu este capabil sa-si indeplineasca obligatiile financiare. In plus, de obicei, astfel de conversatii se incheie cu o promisiune din partea celui vizat", a mai spus Konstantin Konstantellos.

Se pot obtine credite si peste datoriile mai vechi

In cazul in care un client are salariul grevat si de alte sarcini, in sensul ca solicitantul are de platit rate si in alte parti, partenerul financiar al Altex evalueaza capacitatea acestuia de rambursare, luandu-se in calcul posibilitatea ca solicitantul sa restituie toate ratele angajate.

De creditul de consum acordat doar pe baza buletinului pot beneficia toti cetatenii romani cu varsta cuprinsa intre 20 si 65 de ani, conditia principala fiind ca acestia sa realizeze un venit minim lunar de 2,25 milioane de lei, care se declara pe propria raspundere. Pentru obtinerea unor credite cu valoare mai mare de 20 milioane de lei, institutia financiara va solicita si alte documente. De exemplu, pentru angajati, documentele solicitate in acest caz sunt adeverinta de venit si o factura de utilitati (telefon, electricitate sau gaz). Pentru pensionari, adeverinta de venit este inlocuita de talonul de pensie (in original si copie).

Dobanda la creditele obtinute pe baza buletinului de identitate este de 25% pe an la sold, comisionul - inclus in credit - este de 7%. ERS va emite pentru fiecare client un card de credit Euroline, iar imprumutatul va primi in fiecare luna prin posta un extras de cont care va evidentia toate tranzactiile efectuate cu acest card. Reprezentantii ERS au mai spus ca incheierea contractului de creditare se poate face si in alte orase decat cel care apare pe buletin ca fiind domiciliul stabil.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.