Romanii construiesc mult, dar prost! Din pacate, aceasta este concluzia specialistilor din domeniu care, desi au anuntat ieri ca piata constructiilor din Romania ar putea atinge in acest an nivelul de 5,5 miliarde de euro, au atentionat, in acelasi timp, ca aproape jumatate din locuintele din Romania sunt construite "dupa ureche". Acestea, fie nu au autorizatie de constructie, fie nu indeplinesc normele de calitate obligatorii. In aceste conditii, pe specialistii din domeniul constructiilor nici nu-i mai mira faptul ca, dupa doar o prima inundatie, sute de case s-au prabusit.

Din fondul locativ national, care cuprinde in acest moment circa opt milioane de locuinte (n.r. - individuale si apartamente la bloc), aproximativ jumatate dintre acestea sunt construite "dupa ureche". Semnalul de alarma a fost tras ieri de catre reprezentantul antreprenorilor si constructorilor din tara noastra. Potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Antreprenorilor si Constructorilor (ARACO), Marin Cristea, din cele opt milioane de locuinte existente in Romania, aproximativ 3-4 milioane sunt construite fie fara autorizatie de constructie, fie fara a intruni conditiile de calitate.

Cat de sigure pot fi aceste case?

Multi dintre noi se intreaba, in aceste conditii, cat de sigure sunt, in general, constructiile aparute "peste noapte". "Toate constructiile care se realizeaza in regim de contractare cu firme specializate in domeniu, de profil, sunt sigure", a facut ieri referire presedintele ARACO, in special la siguranta cladirilor mari, de birouri. "Si cladirile executate in regie proprie, care sunt atestate de ingineri de specialitate si al caror proiect de constructie este executat, de asemenea, de persoane autorizate si specializate, sunt in regula", a mai explicat Cristea, atragand insa atentia asupra constructiilor care nu sunt sigure. "Acele constructii executate in regie proprie, dar pentru care nu exista un proiect, o autorizatie de constructie, sunt facute, efectiv, in voia Domnului", a precizat presedintele ARACO, subliniind insa si faptul ca insasi legea permite existenta acestor situatii grave.

"In Legea calitatii exista un amanunt de la care pleaca tot", a subliniat reprezentantul antreprenorilor si constructorilor. Acesta s-a referit la o prevedere potrivit careia, pentru locuintele din mediul rural, a caror inaltime pana la cornisa (n.r. - baza acoperisului) nu este mai mare de opt metri, nu sunt necesare indeplinirea anumitor conditii, obligatorii in cazul celorlalte locuinte. "Asa se explica si caderea caselor dupa prima inundatie", a mai precizat Marin.

Si asta, in conditiile in care, potrivit presedintelui ARACO, in Romania exista un cult pentru calitatea materialelor de constructie. Trebuie mentionat insa, in acest context, ca Romaniei ii lipsesc in acest moment circa un milion de locuinte, iar alte 2,5 milioane din cele existente deja in mediul urban trebuiesc reabilitate.

Piata estimata la 5,5 miliarde de euro pentru acest an

Asadar, calitatea constructiilor din ziua de astazi este pusa serios la indoiala, desi piata este intr-o continua dinamica. "Daca, in 2002, piata constrctiilor din Romania se situa la nivelul a 4 miliarde de euro, aceasta a sarit la 5 miliarde de euro in 2004, iar pentru acest an se estimeaza un nivel de aproximativ 5,5 miliarde de euro", a declarat ieri Bernard Brunel, atasat economic al Misiunii Economice a Ambasadei Frantei in Romania. Potrivit acestuia, numai de la inceputul anului si pana in acest moment, in Romania s-au construit aproximativ 30.000 de noi locuinte, iar ritmul de crestere in domeniul constructiilor este de circa 9% pe an.

Tendinta continuu ascendenta a pietei constructiilor autohtone este apreciata mai ales de investitorii straini existenti in tara noastra, insa intr-un top al acestei piete la nivel european, Romania aproape ca nici nu conteaza, cu 0,2-0,3%. Prima si cea mai importanta tara pe acest profil de activitate, la nivelul Europei, continua sa fie Germania. Chiar daca ritmul de crestere al acesteia continua sa scada simtitor, este urmata indeaproape de Franta, iar pe locurile trei, patru si cinci se afla Anglia, Italia, respectiv Spania.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.