Introducerea cotei unice de impozitare este perceputa ca un lucru pozitiv de catre micii intreprinzatori, care considera ca in 2005 mediul de afaceri s-a imbunatatit.

Anul 2005 a fost benefic pentru micii intreprinzatori, a declarat ieri seful Agentiei Nationale pentru IMMC, Eugen Ovidiu Chirovici, prezentind rezultatele unei cercetari efectuate de institutia pe care o conduce. Fata de primele cinci luni ale anului trecut s-au infiintat cu 11.000 mai multe IMM-uri. 65% dintre cei chestionati au declarat ca mediul de afaceri este mai bun decit anul trecut, 32% il gasesc la fel si numai 13%, in principal exportatorii, gasesc ca situatia s-a inrautatit.

Principalele imbunatatiri constatate de subiecti de la inceputul anului sint introducerea cotei unice (82%), accesul mai usor la credite (71%) si cresterea vinzarilor (64%). Acestia se pling in schimb de dublarea taxei pentru microintreprinderi si de taxele aferente unui loc de munca (85%), de birocratie, mai exact de greutatea de a obtine autorizatii de constructie sau de mediu (79%) si de raportul dintre euro si dolar (21%). Chirovici a mai declarat ca spre deosebire de structura IMM-urilor din UE, orientate mai mult catre productie si servicii, cele din Romania activeaza in proportie de 70% in comert.

Totusi, el a semnalat ca in rindul IMM-urilor nou-infiintate apare o orientare catre trendul european. Chirovici a recomandat reorientarea catre alte piete, in special catre fostele state socialiste, subliniind ca Bulgaria are 40 de firme care actioneaza in Romania, in timp ce pe piata bulgara au intrat numai 3-4 firme romanesti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.