Saptamana a debutat cu haos in lumea afacerilor imobiliare. Noul Cod Fiscal a intrat in vigoare de luni, iar notarii publici s-au vazut pusi in situatia in care trebuie sa aplice o lege care nu are norme de aplicare. in aceasta situatie, daca vrei sa vinzi un imobil poti sa te izbesti de refuzul notarului de a incheia actul de vanzare-cumparare. Singurul care pare linistit e ministrul finantelor, Ionut Popescu, care sustine ca, in cel mult doua saptamani, noile norme urmeaza sa fie publicate.

"Pana atunci am fost sfatuiti sa procedam ca si pana acum, dar pana pe 6 iunie nu exista impozitare. Astfel incat noi nu oprim impozitul pe tranzactie, mai ales ca nu avem inca o grila", afirma notarul public Aurelian Radulescu Popa. in ceea ce priveste refuzul unor colegi de-ai sai de a incheia tranzactii in aceasta perioada, notarul spune ca este absolut normal. "in momentul in care iti pui semnatura pe un act, raspunzi pentru asta. Dar faptul ca o parte dintre notarii publici nu incheie astfel de documente, nu inseamna ca tranzactiile imobiliare sunt blocate", a precizat Aurelian Radulescu Popa.

Agentii cred ca piata va cunoaste un declin

in forma actuala a Codului Fiscal, care a suferit mai multe modificari in ultimele luni, diferentele obtinute de o persoana din revanzarea unei proprietati imobiliare sunt impozitate cu 10%, dar se aplica numai atunci cand tranzactia se produce la mai putin de trei ani de la achizitionare. "Exista sanse ca in aceasta perioada piata imobiliara sa cunoasca un declin, pentru ca legea nu prevede nici un fel de stimulente pentru cei care vor sa investeasca in aceasta piata", sustine Emil Giurgiu, presedintele UNAI. Mai mult, agentii imobiliari sunt sceptici in ceea ce priveste stoparea tranzactiilor speculative, pentru ca cei care vor plati acest impozit vor fi tot cei care vor sa-si schimbe locuinta si nu aceia care vor sa faca afaceri.

Cum puteti evita impozitarea

Au trecut doar cateva zile de cand a intrat in vigoare noul Cod Fiscal, dar au si fost gasite metode prin care se poate evita impozitarea tranzactiilor imobiliare.

* in cazul diferentelor mari intre pretul la care a fost cumparat un imobil si cel la care se vinde, se poate apela la o stratagema bazata pe faptul ca in forma actuala a Codului Fiscal, nu se impoziteaza venitul obtinut din transferul bunurilor imobiliare dobandite de contribuabil prin mostenire legala sau donatie intre rude pana la gradul al patrulea inclusiv, cu cel putin 3 ani inaintea instrainarii. Mai precis, proprietarul poate dona imobilul unei rude, care apoi efectueaza vanzarea scutita de impozit. Ramane de vazut daca este profitabil sa se plateasca de doua ori taxa de timbru la notar (si in cazul donarii si al vanzarii)

* Se poate realiza un antecontract, in care se precizeaza ca transferul de proprietate se realizeaza dupa incheierea perioadei de trei ani. in acest caz se evita impozitarea.

* Pentru sume mici exista posibilitatea ca vanzatorul si cumparatorul sa se inteleaga si sa treaca in contractul de revanzare aceeasi suma care a fost trecuta si in contractul de vanzare. Daca suma se inscrie in grilele notarilor, acestia nu au nici un motiv sa nu incheie tranzactia.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.