Unul din cele mai bine pastrate secrete din sistemul bancar - salariul guvernatorului Bancii Nationale, a iesit ieri la iveala prin publicarea pe site-ul BNR a declaratiilor de avere in noua forma.

Mugur Isarescu a incasat anul trecut de la BNR 2,977 miliarde de lei (73.448 de euro la cursul mediu; 91.218 dolari), veniturile guvernatorului ridicandu-se astfel in medie la 248 de milioane de lei (6.200 de euro sau 7.373 dolari ) pe luna.

Fata de presedintii de banci, salariul guvernatorului este mai mic, avand in vedere ca veniturile incasate de un conducator de banca depasesc 10.000 de euro pe luna.

Guvernatorul BNR a castigat astfel anul trecut cu 40% mai putin decat Alan Greenspan, presedintele Fed, banca centrala a Statelor Unite, care are un salariu de 171.900 de dolari pe an si jumatate din salariul presedintelui SUA, George W. Bush, care are un salariu de aproximativ 200.000 de dolari pe an.
Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei, castiga anual 411.160 de dolari.

Cel mai bine platit conducator al unei banci centrale este cel din Hong Kong, care primeste un salariu anual de 1,12 milioane de dolari, de 11 ori mai mare decat cel al lui Isarescu.

Banca Nationala a Romaniei conduce in topul celor mai mari salarii dintre cele trei autoritati de reglementare ale pietelor financiare (BNR,CNVM si CSA), in conditiile in care veniturile incasate anul trecut de cei noua membri ai Consiliului de Administratie al BNR au depasit jumatate de milion de euro.

BNR a publicat luni-seara declaratiile de avere ale personalului cu functii de conducere, declaratiile fiind semnate la inceputul lunii mai.

Multi dintre cei noua membri ai Consiliului de Administratie al BNR au incasat anul trecut mai putin decat Isarescu, fiind numiti in functie de abia in toamna anului trecut.

Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a incasat 594 de milioane de lei (14.655 de euro), in vreme ce viceguvernatorul Eugen Dijmarescu a incasat 570 de milioane de lei (14.060 de euro). Aflat in functie pe intreg parcursul anului trecut, viceguvernatorul Cristian Popa a incasat 2,7 miliarde de lei (66.600 de euro), echivalentul unui salariu mediu lunar de 225 de milioane de lei (5.550 de euro).

In declaratia de avere Florin Georgescu precizeaza si sumele incasate anul trecut de la BCR ca membru al Consiliului de Administratie si apoi ca presedinte al Consiliului de Supravaveghere - 1,791 miliarde de lei (44.187 de euro).

Declaratiile de avere dezvaluie si modul in care membrii Consiliului de Administratie au ales sa economiseasca. Toti sunt fideli depozitelor bancare, dar marea majoritate nu au precizat si bancile la care si-au plasat banii.

Cea mai mare incredere in moneda nationala pentru pastrarea economiilor o are prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, ale carui depozite bancare, in valoare de 3,8 miliarde de lei (105.000 de euro) sunt constituite in exclusivitate in moneda nationala. Guvernatorul Mugur Isarescu detine depozite in lei in valoare de aproximativ 40.000 de euro, depozite in euro in valoare de 17.000 de euro, si depozite in dolari in valoare de 13.000 de euro.

Viceguvernatorul Cristian Popa isi pastreaza insa in valuta cea mai mare parte a economiilor din banci. El detine depozite bancare in lei in valoare de 780 mil. lei (21.500 de euro), in timp ce depozitele in euro si dolari insumeaza 21.700 de euro.

In ultimii doi ani depozitele bancare in lei au adus castiguri mai mari fata de cele in valuta in conditiile dobanzilor mai mari la leu si aprecierii monedei nationale pe piata valutara.

Pe locul al doilea in privinta sumelor incasate intre autoritatile de supraveghere a pietelor financiare, conform declaratiilor de avere publicate recent, se afla Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, unde castigurile lunare ating 4.500 de euro, pe ultimul loc situandu-se Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, ai carei membri au castigat lunar anul trecut cate 2.250 de euro.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.