Miliardarul american de origine maghiara George Soros spune ca Romania poate sa se integreze in Uniunea Europeana in anul 2007, daca depaseste obstacolele reprezentate de coruptie si reforma justitiei.

"L-am auzit pe Cancelarul Germaniei, Gerhard Schroeder, spunand mai ieri ca ar trebui sa nu existe intarzieri in procesul integrarii. Eu nu pot sa imi dau seama de ce va fi, insa traiesc cu speranta ca daca Romania va reusi sa treaca peste obstacolele reprezentate de reforma in justitie si coruptia catalizata de lipsa unui sistem adecvat de acuzare, va reusi sa se integreze in 2007", a declarat Soros.

"Cred ca este important ca Romania sa reusesca in 2007, altfel drumul va deveni mai greu dupa aceea. Am insa sperante mari ca Romania va reusi sa treaca peste bariere, corectand deficientele."

Soros a declarat pentru "Averea" ca Romania a avut numai de castigat de pe urma introducerii cotei unice de impozitare. "Sunt impresionat de cum a functionat introducerea cotei unice de impozitare in Romania - din informatiile mele veniturile la buget au crescut, cu 400.000 de noi contribuabili iesind la suprafata. Desi m-am opus introducerii ei in SUA, as putea sa-mi schimb pozitia, intrucat pare sa functioneze", spune Soros.

"Sunt impresionat de cum a functionat introducerea cotei unice de impozitare in Romania"

El sustine ca liberalizarea contului de capital nu a adus fonduri speculative pe termen scurt (asa-numitii "bani fierbinti") din cauza aprecierii leului, dar exista intrari de capital suficiente. "Cred ca Romania beneficiaza chiar de un aflux de capital destul de puternic", spune Soros.

El insusi a participat in diverse investitii din tara. "Tocmai am luat profitul dintr-un fond de investitii regional in valoare de 200 de milioane de dolari, in care am participat cu 50 de milioane de dolari, care a fost investit in intregime".

Soros a declarat pentru "Averea" ca societatea de management financiar, care a strans banii in fondul South East European Fund a efectuat investitii in Europa Centrala si de sud-est, deci si in Romania, si va mai lansa inca un fond, de aceeasi marime cu primul - 200 de milioane de dolari - dedicat aceleiasi zone. Intrebat ce alte investitii mai are si ce investitii noi planifica pentru Romania, Soros ne-a declarat: "Am si alte investitii in Romania - dar nici unele noi. Particip intr-un fond de investitii imobiliare. Nu pot preciza volumul total al investitiilor". Totodata, Soros este pentru definitivarea reformei pensiilor.

"Am fost suporterul trecerii in maini private a pensiilor, intrucat piata de capital din Romania trebuie sa se dezvolte. Sunt impotriva privatizarii obligatiilor de pensii in USA, insa ele sunt necesare pentru Romania, pentru ca aici beneficiile ar depasi dezavantajele", spune miliardarul american.

Soros s-a intalnit ieri cu presedintele, primul ministru si membri ai Guvernului, si a mentionat pentru "Averea" ca motivul intalnirilor este reprezentant exclusiv de lansarea programului pentru integrare a romilor in societate "Deceniul de Includere a Romilor."

Soros: "Stiu exact ce se va intampla cu euro, dar nu va spun. Glumesc"

George Soros stie ca orice cuvant al sau atarna greu pe pietele de capital mondiale si de aceea nu vrea sa speculeze prea mult pe baza scaderii euro din ultima perioada, sau a evolutiei viitoare a monedei unice.

"E o pura speculatie, insa cred ca respingerea Constitutiei europene va conduce la o politica de spijinire a euro, pentru a fi asigurat faptul ca moneda nu se va prabusi. Stiu exact cum va evolua dobanda dar nu va pot spune. Glumesc." Saptamana trecuta un ministru al guvernului italian, membru al Ligii Nordice, un organism euro-sceptic, a declarat ca Italia mai bine s-ar retrage catre vechea moneda, lira italiana, in urma zvonurilor de prabusire propagate de presa.

In urma acestui comentariu, Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat ca moneda europeana este un instrument din care toata lumea castiga, iar ca Italia sa se retraga din uniunea monetara (nu si din Uniunea Europeana) este total absurd. Soros este de parere ca iesirea Italiei din zona monedei euro ar fi o miscare suicidala pentru aceasta: "Probabil ca Italia va trebui sa-si ajusteze deficitul bugetar, insa acest lucru ar fi sinucigas pentru Italia, pentru ca o data ce va ramane de una singura, va trebui sa creasca rata dobanzii tot mai mult."


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.