Tariceanu sustine ca fostii proprietari care nu pot fi despagubiti in natura vor primi bani prin Fondul Proprietatea

Persoanele care au cumparat in conditiile legii case ce au fost nationalizate vor ramane in posesia acestor locuinte, urmand ca fostii proprietari sa fie despagubiti, a afirmat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, in cadrul dezbaterii publice privind noul pachet legislativ privind regimul proprietatii.

Primul-ministru a amintit ca pachetul legislativ asupra caruia Guvernul intentioneaza sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului prevede retrocedarea in natura a imobilelor nationalizate in timpul regimului comunist, despagubirea justa si echitabila pentru casele care nu pot fi retrocedate in natura si mentinerea cadrului legislativ privind protectia chiriasilor.

"Fostii proprietari care si-au vazut casele vandute nu mai pot sa primeasca locuinta inapoi, deci vor primi despagubiri in bani, iar cei care au reusit sa le cumpere in conditiile legii vor ramane in case", a spus Tariceanu.

Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a amintit ca decizia finala in ceea ce priveste valabilitatea actului de proprietate asupra locuintei al fostului chirias va fi luata de instantele de judecata.

In cazul in care instanta va decide nulitatea actului incheiat intre primarie si fostul chirias, locuinta in cauza va fi restituita fostului proprietar.
Ministrul delegat a amintit ca, in prezent, la nivelul instantelor judecatoresti se afla in derulare aproximativ 12.000 astfel de procese.

MFP va actiona ca recuperator de creante pentru pagubiti

Din cauza lipsei de comunicare din partea autoritatilor, in ultimele zile au aparut confuzii legate de Fondul Proprietatea, care va functiona ca un fond mutual, in vederea despagubirii fostilor proprietari. In acest fond, pe langa actiuni la aproape 100 de societati vor intra si o serie de creante externe ale Romaniei. Aici este vorba, insa, despre sumele obtinute din valorificarea acestor creante si nu despre datoriile propriu-zise, a declarat Dragos Neacsu, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Acesta a mai precizat ca nu proprietarii vor fi nevoiti sa recupereze aceste datorii, ci MFP va incerca in continuare sa faca acest lucru, iar banii rezultati vor fi trimisi Fondului Proprietatea. Conform secretarului de stat, este vorba despre 2,2 miliarde de dolari si un miliard de ruble transferabile, pe care statul roman le are de recuperat de la Sudan, Siria, Mozambic, Libia, Republica Centrafricana, Republica Guineea, Congo, Nigeria, Somalia, Tanzania, Republica Democrata Coreeana, Cuba, Republica Mongolia si, nu in ultimul rand, Irak, care inseamna aproximativ 80 la suta din valoarea acestor creante, cu 1,7 miliarde de dolari. Despre acest stat, Neacsu afirma ca este posibil ca, in curand, sa primim "vesti bune" in ceea ce priveste recuperarea banilor pe care ni-i datoreaza.

Cei care vor detine titluri la fond, sfatuiti sa nu se grabeasca cu vanzarea

O situatie periculoasa a fost semnalata de presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Gabriel Zbircea, care a facut apel la fostii proprietari sa nu se grabeasca sa-si vanda titlurile la Fondul Proprietatea, intrucat acest lucru ar duce la diminuarea valorii acestora.

Presedintele AVAS a precizat, de asemenea, ca actiunile incluse pe lista Fondului Proprietatea reprezinta aproximativ noua la suta din portofoliul detinut, inca, de stat, ceea ce ar permite acestuia sa intervina din nou, in cazul in care valoarea capitalului social al fondului ce va fi impartit intre fostii proprietari s-ar dovedi insuficienta.

In cazul in care societatile care vor ceda actiuni catre Fondul Proprietatea vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), capitalizarea acesteia se va dubla, a precizat, ieri, Stere Farmache, directorul general al BVB. In plus, exista posibilitatea unei listari secundare pe o piata de capital straina, de renume, a declarat Farmache.

Firmele incluse pe lista vor fi obligate, prin lege, sa listeze pe bursa un pachet de minimum cinci la suta din actiunile lor.

Statul va organiza licitatii atat pentru o companie care sa ofere consultanta pentru intocmirea procedurilor de punere in aplicare a Fondului Proprietatea, cat si pentru o companie care sa administreze acest fond.

"Credem ca statul este un prost gestionar de afaceri si de aceea trebuie sa-i lasam pe privatii care se pricep sa administreze acest fond", a declarat Nicolae Ivan, secretar de stat in cadrul MFP.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.