Evolutiile din pietele internationale si un aflux masiv de bani in miscare in piata romaneasca ar putea intari leul in fata monedei europene in urmatoarele doua- trei luni, pana la un curs de 34.000-35.000 de lei/euro.

Analistul Remus Serban de la Banca Comerciala Romana (BCR) spune ca in acest interval de timp se vor afla in piata romaneasca sume mari, pentru ca doua emisiuni mari de titluri de stat, platite cu un randament de 17%, ajung la scadenta. Acesti bani se vor misca in piata si ar putea deprecia un euro care are oarecari probleme si la el acasa. Cursul actual, de 36.100-36.200 este fructul interventiilor bancii centrale in piata valutara, considera Serban. Dan Bunea, vicepresedintele Bancii Comerciale Romane (BCR), estimeaza insa ca scaderea euro este temporara si conjuncturala si vede posibilitatea ca moneda europeana sa atinga un curs de 37.000-38.000 de lei pana la finalul anului.

Politica de creditare mai agresiva

Banca Comerciala Romana (BCR) va promova agresiv politica sa de a credita. "Pana la finalul anului euro va avea un varf", a spus Bunea. El a adaugat ca pentru 2005 vom avea o inflatie, anuala, de 7,7 - 7,8 la suta.

,,Politica BCR este de a promova creditarea in lei, pentru ca banca nu are in strategie sa-si asume total riscul valutar", - a spus vicepresedintele executiv al bancii, Dan Bunea, apreciind ca la nivelul pietei valutare se acumuleaza o volatilitate evidenta. ,,Sa nu-si inchipuie cineva ca o banca din Romania isi va lua riscul valutar in ceea ce priveste creditarea", a avertizat Dan Bunea. El spune ca in 2005 vom avea o inflatie anuala de 7,7-7,8 la suta, in conditiile in care cel putin intr-o luna preturile vor scadea. El spune insa ca dobanzile sub 10% sunt nerealiste si sunt rodul competitiei neloiale. "Un nivel de dobanda de 9 la suta la creditele in lei nu este un nivel real al dobanzilor din piata. Astfel de dobanzi fac sa se denatureze piata", spune Bunea.

El considera ca dobanzile active la BCR sunt mult mai mici decat dobanzile medii pe sistemul bancar. Banca are un "culoar" de dobanda pentru creditele acordate firmelor, cuprins intre 14 si 22%. La sfarsitul lunii mai 2005, BCR avea un portofoliu de 850.000 de contracte de credit si 4,7 milioane clienti. Dan Bunea a avertizat ca BCR doreste sa stimuleze creditarea in lei in viitorul apropiat. Creditele in lei acordate de BCR au crescut in primele patru luni cu 22% fata de finalul anului trecut. Creditele in valuta au crescut cu 37%.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.