Valoarea creditelor acordate de Casa de Economii si Consemnatiuni nu poate depasi 10.000 de euro, imprumuturile in echivalentul in lei avand o perioada de rambursare de pana la cinci ani, iar dobanda practicata va fi de 19% pe an.

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) va acorda microcredite in valoare de pana la 10.000 de euro investitorilor care nu detin fonduri suficiente pentru a asigura cofinantarea proiectelor prin Programul SAPARD. Imprumuturile vor avea o perioada de rambursare de pana la cinci ani, iar dobanda practicata va fi de 19% pe an. Creditele vor fi acordate conform unui protocol de colaborare semnat ieri de Ministerul Agriculturii, Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, Agentia SAPARD, Agentia Nationala de Consultanta Agricola, CEC, Fondul de Garantare a Creditului Rural si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii. Conform protocolului, garantii suplimentare vor fi acordate de cele doua fonduri de garantare.

Una din conditiile impuse pentru acordarea creditului este ca solicitantul sa prezinte contractul de finantare nerambursabila incheiat cu Agentia SAPARD. De aceste credite vor putea beneficia cei care au depus proiecte in cadrul Masurii 3.1 - Investitii in exploatatii agricole si a Masurii 3.4 - Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative, reprezentantii Ministerului Agriculturii estimand ca, prin aceasta metoda de cofinantare, vor fi realizate aproximativ 18.000 de proiecte.

Proiectele incluse in cele doua masuri vizeaza fermele de productie vegetala si pentru cresterea animalelor si pasarilor, serviciile agricole, turismul rural, activitati mestesugaresti, acvacultura, precum si alte activitati (apicultura, sericicultura etc.). Beneficiarii care pot solicita noile tipuri de credite sunt producatorii agricoli individuali, asociatiile agricole, societatile agricole private - asociatii agricole cu personalitate juridica, precum si societatile comerciale cu capital majoritar privat (de peste 75%).


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.