Dupa ce au inregistrat cresteri de pina la 80%, pe seama diferentelor mari dintre cerere si oferta, preturile la terenuri vor continua sa creasca, dar ponderat. Analistii de pe piata imobiliara se asteapta ca in Bucuresti terenurile sa se scumpeasca cu 15-20%.

"Cererea pe piata terenurilor din Bucuresti este inca la un nivel ridicat. Asistam insa la o maturizare a pietei. Pina la finele acestui an, ne asteptam la cresteri de preturi de 15-20%. Acest trend va continua si in urmatorii ani", a declarat Mircea Sterpu, consultant in cadrul CB Richard Ellis. Acesta afirma ca tendinta este determinata si de introducerea taxei la revinzare in cazul tranzactiilor imobiliare.

Intravilanele agricole, la mare cautare

Conform analizelor CBRE, anul acesta, cele mai tranzactionate terenuri vor fi cele intravilane agricole (acele terenuri amplasate in incinta oraselor, dar in spatele gospodariilor). "Segmentul terenurilor intravilan-agricole este foarte important. Se vor face foarte multe transferuri din intravilan agricol in intravilan pentru constructii", a mai explicat Sterpu. Potrivit acestuia, 2004-2005 au fost cei mai dinamici ani in ceea ce priveste tranzactiile cu terenuri.

Tot ca o caracteristica a pietei terenurilor din Romania, analistii sustin ca mare parte din schimburile de proprietate s-au facut direct, intre vinzatori si cumparatori, fara implicarea agentiilor imobiliare. Reprezentantii CBRE sint insa de parere ca piata a inceput sa se educe, tot mai multi romani apelind la servicii de consultanta imobiliara.
1.500 de euro metrul patrat de teren in Bucuresti

In ultimele 12 luni, pe segmentul rezidential, preturile la terenuri au crescut, in cazul proiectelor mari, cu aproximativ 80%. De asemenea, in zona adiacenta liniei de centura a Capitalei, in domeniul industrial, scumpirile au fost de 50-60%. Pentru terenurile necesare construirii unor cladiri de birouri, majorarea de pret a fost de 60-70%. In momentul de fata, proprietarii de terenuri situate in zona centrala a Capitalei solicita 800-1.500 de euro pe metrul patrat de teren.

La periferie insa conteaza foarte mult zona. Astfel, in zona de nord, preturile pot varia si in functie de destinatia terenului, intre 35 si 100 de euro metrul patrat. In zona de vest, un metru patrat de teren costa intre 35 si 70 de euro, in est se cere intre 25 si 65 de euro, iar in sud, intre 20 si 60 de euro. In imprejurimile orasului, metrul patrat se comercializeaza cu sume cuprinse intre 15 si 30 de euro metrul patrat. In ceea ce priveste situatia din tara, pe viitor vor fi la mare cautare terenurile situate in partea de sud a tarii, unde afaceristii din Israel doresc sa comaseze arii mari, de 1.000-2.000 de hectare, in perspectiva revinzarii lor investitorilor europeni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.