Multe dintre nerealizarile actualului guvern si ramanerile in urma inregistrate in domeniul reformelor economice, ce situeaza Romania pe ultimul loc in procesul de integrare europeana, se datoreaza gestionarii dezastruoase a Finantelor Publice si politicii economice gaunoase, fara orizont, promovate de ministrul Mihai Tanasescu. Cu deosebire in ultimul an, in ciuda semnalelor de alarma trase de oamenii de afaceri, de reprezentantii patronatelor si de liderii sindicali, ministrul finantelor s-a dovedit a fi mai degraba un simplu politruc decat un finantist, punandu-se cu obedienta la dispozitia intereselor meschine de partid, servind cu slugarnicie PSD si eforturile acestuia de a se mentine la putere. De exemplu, desi initial se aratase de acord cu propunerile oamenilor de afaceri privind reducerea fiscalitatii, care a devenit impovaratoare pentru mediul de afaceri din Romania, in final, Tanasescu le-a ignorat pe toate. El a respins atat eliminarea impozitului pe profitul reinvestit, cat si introducerea cotei unice de impozitare. In schimb, a promovat cu nonsalanta actele normative initiate de PSD, cuprinzand un noian de pomeni electorale finantate, evident, din bani publici.

Dupa ce mai multe luni la rand "a explicat" cat de numeroase sunt avantajele cotei unice de impozitare, o data ce s-a aliniat ideilor de partid, Tanasescu s-a dezis de toate argumentele initiale. Altele erau prioritatile "finantistului" Tanasescu.

Stenogramele sedintelor Delegatiei Permanente a PSD, publicate recent in presa, ne arata adevarata fata a lui Tanasescu, obedienta acestuia fata de conducerea partidului. Practic, el pune bugetul statului la dispozitia partidului, aloca banii publici pentru finantarea acelor obiective care sa ajute PSD in campania electorala, in detrimentul adevaratelor obiective economice ale Romaniei si in total dezacord cu angajamentele luate de guvern in acordurile incheiate cu FMI si Banca Mondiala. De exemplu, pe la sfarsitul lunii octombrie 2003, se discuta despre luarea unor masuri, mai exact, despre finantarea unor lucrari care sa atraga electoratul de partea PSD . Redam cateva fragmente din stenograma.

Adrian Nastase: "Este ideea pe care am lansat-o cu ocazia discutiilor cu delegatiile permanente, atunci cand am avut discutii cu fiecare in parte si am stabilit ca fiecare ar trebui sa ne dea una sau doua prioritati de proiecte, care ar putea sa-i ajute in mod substantial in campania electorala". (...) Florin Georgescu: (...) "Sa hotaram, sa canalizam si sa ierarhizam prioritatile si, cum spuneati dv, sa canalizam banii aia putini pe care ii vom avea, pentru ca Mihai (Tanasescu - n.n.) merge iar la Washington, iara o sa vina aia, iar sa negociem (...). Si atunci, ierarhizam prioritatile intre a face autostrada, care se vede peste opt ani, si a incepe drumuri judetene (pentru a-i atrage pe alegatorii din mediul rural - n.n.).

Prezent la aceasta discutie, Mihai Tanasescu, ministrul finantelor publice, in loc sa le atraga atentia ca este vorba de bani publici ce nu pot fi folositi pentru interese meschine de partid, reactioneaza ca un veritabil politruc: "Domnule presedinte, v-am informat. Exista aceasta posibilitate si am inceput sa dam unele imprumuturi din Trezorerie, pentru unele judete - vezi la Tulcea, la Prahova, acum suntem in discutie cu Vasluiul, pentru unele proiecte pe care vor sa le faca. Sunt proiecte de 4-5-10 miliarde pentru care putem sa le acordam aceste imprumuturi din Trezorerie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.