Dupa ce in sedinta de luni Bursa de la Paris s-a aratat greu influentabila de rezultatul negativ al votului Constitutiei Europene, indicele CAC40 inregistrand la inchidere o situatie considerata drept stabila (cu o crestere de 0,07 la suta), la deschiderea de ieri dimineata, indicele cel mai important marca deja o scadere de 0,15 procente. Deja, la primele ore ale diminetii, CAC40 a pierdut 6,28 de puncte, ajungand la 4.126,53 de puncte, in schimburi care au insumat 413 milioane de euro.

Aceasta evolutie se explica prin faptul ca Franta asteapta in momentul de fata numirea unui nou premier. Bursa din Frankfurt s-a aflat si ea in scadere cu 0,18 la suta, in timp ce Bursa din Londra, care a ramas inchisa luni, si-a inceput saptamana printr-o crestere de 0,18 procente. In ceea ce priveste moneda euro, aceasta si-a continuat ritmul descendent in fata dolarului american.

Daca luni, la deschidere, un euro era cotat la Bursa de la Paris la 1,2522 dolari, seara, la inchiderea sedintei, ajunsese deja la 1,2467 USD, pentru ca ieri dimineata sa se situeze undeva in jurul valorii de 1,2386 USD. La Bursa din Tokyo, euro valora, astfel, la deschidere 1,2399 dolari, pentru ca numai in cateva ore sa ajunga la valoarea de 1,2369 USD, ceea ce reprezinta cea mai scazuta valoare din ultimele sapte luni. ''Euro ramane sub presiune ca urmare a respingerii de catre francezi a Tratatului constitutional, iar aceasta cadere s-a accelerat incepand de ieri'', a declarat un analist al Bancii din Tokyo.

Cresterea dolarului fata de euro a stat si la baza aprecierii sale fata de yenul japonez, au afirmat analistii. Yenul nu s-a aratat astfel mai deloc atragator pentru investitori, in ciuda faptului ca ultimii indicatori economici japonezi sugerau cele mai bune perspective de crestere. Relativ la situatia creata pe piata mondiala de votul francezilor, comisarul european pentru Afaceri economice si financiare, Joaquin Alumnia, a declarat ca nu s-ar teme de o evolutie negativa a pietelor de schimb pentru zilele urmatoare, si ca spera ca acestea vor ramane ''calme''.

Analistii de fapt sunt in mare parte optimisti in privinta evolutiei monedei unice, considerand ca efectele respingerii Constitutiei Europene de catre Franta sunt unele marginale si de scurta durata, dupa ultimele estimari intrevazandu-se o revenire a situatiei economice in cel mult cateva saptamani.

Presedintele Medef solicita reforme economice in Franta

Votul negativ dat de francezi Constitutiei Europene va avea consecinte foarte grele, din punct de vedere economic, a precizat, pentru AP, presedintele Miscarii Intreprinderilor Franceze (Medef), Ernest-Antoine Seilliere. Este de asteptat astfel ca economia Frantei sa slabeasca in lunile urmatoare. De asemenea, ''nu''-ul va impiedica Europa sa se organizeze mai bine pentru a-si promova interesele in lume si pentru a-si apara modelul economic si social, a completat acesta. Ca un raspuns la criza pe care o traverseaza Franta, presedintele Medef solicita Guvernului de la Paris punerea in practica si accelerarea unui program de reforme, pentru restabilirea situatiei economice si pentru evitarea unei degradari iminente a sistemului de protectie sociala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.